open-navfaktor-logo
search
Cistična fibroza
Kad će Kaftrio biti dostupan: "Ljekar je sinu odredio i dozu, ali lijeka nema"
Iako je Federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac prošlog mjeseca obećao hitnu nabavku lijeka Kaftrio, čija je cijena 250.000 eura, a koji djeci oboljeloj od cistične fibroze znači život, Udruženje i roditelji nisu dobili informaciju da je po tom pitanju bilo šta učinjeno.
17.07.2023. u 21:55
get url
text

Početkom mjeseca od kliničkih centara u Federaciji BiH zatraženo je da dostave podatke o djeci oboljeloj od cistične fibroze i potrebnu količinu lijeka Kaftrio, kako bi se moglo izračunati koliko je potrebno izdvojiti novca za njegovu kupovinu.

Lijek košta 250.000 eura

- Do ovog trenutka mi nikakvu povratnu informaciju iz Federalnog ministarstva zdravstva nismo dobili. Očekivali smo da će barem do sada biti raspisan tender za nabavku lijeka od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ali još nema informacije da se krenulo u tom smjeru. Naravno da Zavod ne može raspisati tender dok ne dobije sredstva i odluku od Federalnog ministarstva zdravstva. Što se tiče kliničkih centara, znam preko roditelja da su ih zvali za određene dokumente koje trebaju dostaviti. Oni dakle, nešto rade, ali nisam sigurna da to mogu reći za Faderalno ministarstvo zdravstva - kaže Elvira Muhić, predsjednika Udruženja djece sa cističnom fibrozom u BiH.

Elvira Muhić

Roditelji oboljele djece 22. juna održali su proteste ispred zgrade Federalnog ministarstva zdravstva kako bi skrenuli pažnju na svoju bolesnu djecu koja godinu dana čekaju da se nadležni smiluju i osiguraju im terapiju.

Isti dan oglasio se i ministar Rimac.

- Svjesni smo da se radi o teškoj i rijetkoj bolesti. Imali smo već jučer nekoliko konkretnih prijedloga na sjednici Vlade i vodimo intenzivnu komunikaciju sa nadležnim zavodima i institucijama kako bismo lijek za cističnu fibrozu što prije učinili dostupnim ovoj djeci - rekao je Rimac 22. juna.

Dino Ćerimović sa roditeljima

Zemira Ćerimović iz Velike Kladuše majka je 19-godišnjeg Dine koji boluje od cistične fibroze. Kao posljedica bolesti Dini je dijagnosticiran i dijabetes, a utvrđena mu je i ciroza jetre, pa mu je majka, doniranjem dijela organa, produžila život.

- Razoračana sam, šta čekaju!? Radi se o bolesti sa hiljadu lica, danas ste dobri, sutra niste. Dini je i ljekar odredio dozu lijeka, dakle sve je završeno samo da ga počne uzimati, a lijeka nema. Iscrpljuju nas, žele i zadnji atom snage da nam uzmu. Dijete čuvamo pod staklenim zvonom. U situaciji smo da prodamo sve što imamo i pozovemo dobre ljude da nam pomognu da sami idemo u nabavku lijeka - ispričala je Ćerimović.   

VEZANI TEKST - Od kliničkih centara u FBiH zatraženo da dostave koliko je potrebno lijeka Kaftrio kako bi se osigurao novac

Iako je obećao da će učiniti sve da se oboljeloj djeci što prije omogući lijek za posljednji kvartal ove godine, Muhić kaže "kako nije sigurna da ministarstvo bilo šta radi po tom pitanju".

- Tender, kad se raspiše, traje 40 dana, a onda mora proći rok žalbe, pa se tek ide u nabavku što također traje. Kad misle to pokrenuti i kad planiraju da lijek bude dostupan djeci? Naša djeca su predugo čekala i osuđena su i dalje na to, iako se radi o teškom oboljenju i rijetki su oni koji dočekaju 18 godina života. Koliko sam shvatila ministra, on je na press konferenciji rekao "kako već sutra možemo očekivati lijek". Naravno da je to nemoguće, ali mislimo da je sedam dana bilo sasvim dovoljno da se pokrenu procedure koje ionako traju. Ako ovako nastave raditi, pitanje je da li će djeca u ovoj godini dobiti lijek - ističe Muhić.

Kaftrio je od 2020. u upotrebi širom svijeta, uključujući i zemlje regije, pa i BiH, ali je dostupan samo u entitetu Republika Srpska od septembra prošle godine.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH će dva miliona KM umjesto u kupovinu automobila usmjeriti za djecu oboljelu od cistične fibroze

Vlada FBiH je početkom mjeseca donijela odluku po kojoj se ove godine odriče od nabavke automobila u iznosu od dva miliona KM, da bi taj novac bio preusmjeren na liječenje djece oboljele od cistične fibroze. Navedeno je i da će se od sljedeće godine iznaći sistemsko rješenje da Kaftrio uđe na A listu.

Muhić kaže kako je taj novac dovoljan za terapiju do kraja godine za oko 15 djece koja ostvaruju uvjete za lijek.

- U FBiH cističnu fibrozu ima 28 djece, ali da bi ostvarili uvjete za lijek, oni moraju napuniti šest godina i imati mutacije određenog gena. Trenutna procjena ljekara je da te uvjete ispunjava oko 15 djece. Dva miliona bi bila sasvim dovoljno do kraja godine ukoliko Vlada FBiH, odnosno Federalno ministarstvo zdravstva ispuni ono što su obećali - navodi Muhić.

Šta je uradilo ministarstvo

Zanimalo nas je šta je Federalno ministarstvo zdravstva do sada uradilo kako bi lijek Kaftrio što prije bio dostupan oboljeloj djeci u FBiH.

- Federalno ministarstvo zdravstva je zatražilo od sva tri klinička centra u FBiH informaciju o broju oboljelih od cistične fibroze, kao i količini neophodnog lijeka. U tom kontekstu Ministarstvo je u kontaktu s kliničkim centrima, kao i Vladom FBiH u cilju pronalaženja što bržeg i efikasnijeg rješenja za finansiranje lijeka Kaftrio - stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Federalnog ministarstva zdravstva.

VEZANI TEKST - Roditelji dobili obećanje Ministarstva zdravstva FBiH da će lijek za bolesnu djecu biti hitno nabavljen

Cisticna fibroza je genetski nasljedna bolest koju uzrokuje mutacija CFTR gena, a ima više od 2.000 razlicitih mutacija gena.

Kaftrio je namijenjen najčešćoj mutaciji (za više od 80 posto svih slučajeva oboljelih u svijetu), a to je mutacija delF508.
Skoro sva djeca u BiH imaju tu vrstu mutacije barem na jednom alelu (heterozigotna mutacija delF508), a često i na oba alela (homozigotna mutacija delF508).

- Lijek treba biti dostupan svima, a ljekar je taj koji će uraditi nalaze i procijeniti ko je kandidat za lijek, a ko nije s aspekta medicine. Drugi uvjet za Kaftrio, dakle dijete sa takvom vrstom mutacije, treba imati minimalno šest godina da krene sa upotrebom jer su dosadašnje studije u svijetu tako utvrdile - kazala je Muhić i dodala da se do kraja godine očekuje odobrenje američke i evropske medicinske agencije za upotrebu Kaftria za djecu od navršenih dvije godine života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.