open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori 2020
Jutros u 7 sati počela izborna šutnja u BiH, šta je sve zabranjeno strankama i medijima
Jutros u 7 sati u Bosni i Hercegovini počela je izborna šutnja i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do nedjelje do 19 sati.
14.11.2020. u 07:57
get url
text

U skladu sa Izbornim zakonom BiH u periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima i kandidatima na listama pripadnika nacionalnih manjina zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima što uključuje, ali se ne ograničava samo na sljedeće:

1. održavanje skupova u cilju izborne kampanje

2. izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju utjecanja na birače

3. korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače

4. korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače

5. svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Pod domaćim i međunarodnim sredstvima komunikacije podrazumijevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona itd.

U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, osim u Gradu Mostaru, bit će održani u nedjelju, 15. novembra. 

Za kršenje izborne šutnje su predviđene novčane kazne u rasponu od 1.000 do 10.000 maraka za političke subjekte, kao i od 1.000 do 5.000 maraka za izborne kandidate.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.