open-navfaktor-logo
search
Problemi vlasti
Još se ne zna kada je nastavak prekinute sjednice Zastupničkog doma FBiH i ko će je voditi
Autor: E. D.-Š.
12.03.2024. u 07:34
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH
FOTO: Ajdin Cocalić
Još nije poznato kada će biti nastavljena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je prekinuta 4. marta kao ni ko će je voditi. Na prekinutoj sjednici opozicija je zatražila od parlamentarne većine da se prestane sa farsom u vezi sa vođenjem sjednica.
U novembru kada je otvorila bolovanje predala je sve ovlasti dopredsjedavajućem Mladenu Boškoviću bez da je tražila saglasnost dopredsjedavajuće Edine Gabela (SBiH).
Pojedini su ukazali kako ne znaju kome se obratiti kod podnošenja zahtjeva da se neka tačka uvrsti u dnevni red, da li dopredsjedavajućem Mladenu Boškoviću (HDZ) ili predsjedavajućoj Mirjani Marinković-Lepić (NS) u ostavci od septembra.
Marinković-Lepić je u septembru 2023. godine podnijela ostavku na mjesto predsjedavajuće zbog zdravstvenih razloga, ali je poslije toga dolazila na sjednice i sjedila u dijelu gdje sjedi rukovodstvo, vodila je kolegije, potpisivala pozive za sjednice i koristila sve benefite predsjedavajuće.
U novembru kada je otvorila bolovanje predala je sve ovlasti dopredsjedavajućem Mladenu Boškoviću bez da je tražila saglasnost dopredsjedavajuće Edine Gabela (SBiH). Po zatvaranju bolovanja u januaru ponovo je ovlaštenje za vođenje sjednica dala Biškoviću.
Vladajuća većina je nakon tvrdnji da pozicija blokira rad komsija, a samim tim i izbor novog rukovodstva izmijenila Poslovnik, ali do danas nije zasjedala Komisija za izbor i imenovanje koja predlaže kandidata za novog predsjedavajućeg.
- To je potvrda onog što smo mi kao predstavnici opozicije neprestano ponavljali, da mi ništa ne blokiramo. Mislim da se na prošloj sjednici to najbolje pokazalo. I nakon neustavnih izmjena Poslovnika pozicije vidimo da nema izbora Dragana Miokovića (NS) za predsjedavajućeg i prihvatanja ostavke Marinković-Lepić - govori Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.
Upitali smo da li ima istine u informacijama koje su se pojavile, da je Marinković-Lepić ponovo na bolovanju.
- Prvi put čujem tu informaciju. Ne znam, moguće. Ako jeste, želim joj brz oporavak. U tom slučaju može jednom od dopredsjedavajućih da preda ovlaštenje za vođenje sjednica. Za sada nema ni zvaničnih informacija o nastavku sjednice - kazao nam je Čavalić.
Ni zastupnica Jasmina Bišćević-Tokić (SDA) nema informaciju da je Marinković-Lepić ponovo na bolovanju.
- Mislim da ona mora biti na sjednici jer nemaju dovoljno ruku. Pretpostavljam da ne bi sjedila gore da imaju dovoljno zastupnika. Bolovanje je privremena spriječenost za rad. Ona je spriječena za rad kao predsjedavajuća, a kao zastupnik nije. Još nismo dobili obavijest o nastavku sjednice koja je prekinuta 4. marta - kazala nam je Bišćević-Tokić. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.