open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
JOB "Unija veterana": Kako je moguće da su osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima na slobodi, a patriote u pritvoru
Najobjektivnije stranice o ponašanju zaraćenih strana u proteklom ratu su ispisane u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Brojke su jasne i neumoljive, saopćila je danas Jedinstvena organizacija boraca (JOB) u Bosni i Hercegovini "Unija veterana".
22.01.2024. u 14:25
get url
text

- Od ukupno presuđenih 1.363 godine zatvorske kazne, 76,7 posto je dodijeljeno pripadnicima vojske Jugoslavije, vojske RS-a i narodne odbrane Zapadna Bosna, 19,7 posto pripadnicima HVO-a, a samo 3,7 posto pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Niti jedan civilni rukovodilac na strani snaga koje su branile BiH nije presuđen za ratne zločine, dok je na strani agresora presuđeno njih 16 - saopćili su.

Dodaju da bosanskohercegovačko pravosuđe u posljednjim godinama nastoji masovnim podizanjem montiranih optužnica protiv pripadnika Armije Republike BiH i MUP-a RBiH, a amnestiranjem učesnika presuđenih urduženih zločinačkih poduhvata izmijeniti ove sudskim putem utrvrđene historijske činjenice, izjednačiti krivicu i time izmijeniti karakter rata.

- Eklatantan primjer je Goražde, u kojem je tokom opsade ubijeno više od 2.000 civila, od kojih je 156 djece, a da niko za to nije odgovarao. Umjesto toga, nizom montiranih procesa progone se pripadnici Armije RBiH koji su branili ovaj grad. Sličan odnos, očigledno sa političkim motivima, BiH pravosuđe ima i u procesuiranju drugih krivičnih djela, pa se stječe dojam da se kriminal i korupcija događaju isključivo na područjima na kojima većim dijelom žive Bošnjaci naveli su i dodali:

- Hapšenje, privođenje i pritvaranje, uz prateći medijski spektakl, događaju se na istom prostoru BiH, dok se osumnjičeni iz manjeg bh. entiteta izruguju sa pravosuđem, a optuženi za genocid puštaju da se brane sa slobode.

Odlikovani borci i komandanti optužuju se u najnovijim podignutim optužnicama kao što su optužnica protiv generala Selme Cikotića, protiv dr. Ejupa Ganića u procesu Dobrovoljačka, te protiv tzv. goraždanske grupe na čelu sa proslavljenim komandantom Ahmedom Sejdićem, Feridom Buljubašićem i njihovim saborcima, dok se Osmana Mehmedagića drži u pritvoru kada za to nema nikakve potrebe, a sve sa ciljem da se dodatno ponize branioci Republike Bosne i Hercegovine - navode u saopćenju i ističu:

- Kako je moguće da osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima uopće ne budu u pritvoru, da im se i kad budu osuđeni omogući bijeg, a spomenute osobe, dokazane patriote, koji su decenijama bili dio sistema i koji bi se sasvim sugurno odazvali svim pozivima pravosuđa budu u protivoru i ograničavaju im se njihova osnovna ljudska prava.

Iz Unije veterana ističu da će uvijek i bezrezervno podržati da svi budemo jednaki pred zakonom, ali da trenutna situacija pokazuje da to nije slučaj.

- Zbog svega, pozivamo bh. pravosuđe, a posebno patriotski orijentirane kadrove u njemu da se suprotstave montiranim procesima protiv branitelja, da procesuiraju i kažnjavaju istinske ratne zločince, i da ne dozvole da se preko njih vode politički  obračuni - naveli su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.