open-navfaktor-logo
search
Bh. novinari
Javni protest direktoru nakon zabrane novinarki RTV Srebrenica da koristi termin genocid
Upravni odbor Udruženja Bh. novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Bojanu Josipoviću, vršiocu dužnosti direktora RTV Srebrenica, zbog mijenjanja autorske vijesti novinarke Kadire Šakić i najave sutrašnje komemoracije u Srebrenici, te cenzurisanja objave vijesti u medijima i na društvenim mrežama u kojoj se pominje genocid nad Bošnjacima Srebrenice.
10.07.2023. u 17:05
get url
text
Kadira Šakić
Kadira Šakić

VEZANI TEKST - Skandalozno: Novinarki RTV Srebrenica zabranili da koristi termin genocid

- Novinarka Kadira Šakić je za RTV Srebrenica pripremila i objavila vijest sa naslovom "Konačan program obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima UN zaštićene zone Srebrenica". Nakon objave ove vijesti na društvenim mrežama, v.d. direktora Bojan Josipović je usmeno sugerisao novinarki da "ne koristi riječ genocid", te zatražio od uposlenika da izbrišu tu riječ u objavi na društvenim mrežama.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim prepravljanje i cenzurisanje autorskih sadržaja novinara i novinarki u bilo kojem slučaju, pa i prikom izvještavanja o događajima koji se tiču nedavne ratne prošlosti i zločina o kojima su Haški tribunal i domaće pravosuđe utvrdili relevantne činjenice i donijeli pravosnažne presude.

U ovom konretnom slučaju, novinarka Kadira Šakić je objavila vijest u kojoj se držala činjenica i presuda Haškog tribunal utvrđenih u slučaju Srebrenice, kao i principa novinarskog kodeksa Regulatorne agencije za komunikacije. Zbog svega navedenog, postupak v.d. direktora Josipovića je neprihvatljiv i predstavlja brutalno kršenje prava na slobodan i dostojanstven rad novinarke Šakić, što uključuje i zabranu cenzure i političkog uplitanja u kreiranje medijskih sadržaja - saopćeno je iz Udruženja Bh. novinari.

Pozvali su sve medije u Bosni i Hercegovini, novinare i novinarke, kao i urednike i urednice da o sutršnjoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici izvještavaju tačno i objektivno, sa suosjećanjem, te poštujući dostojanstvo žrtava i njihovih porodica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.