open-navfaktor-logo
search
Popravljanje stanja
Izmjene Zakona o demobilisanim borcima u Parlamentu FBiH naredne godine
U narednoj godini se može očekivati donošenje izmjena i dopuna Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, rekao je za Faktor Mirza Terzo iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja.
23.12.2020. u 19:20
get url
text
Borci
Borci

Ministarstvo je prije nekoliko mjeseci krenulo sa pripremema za izmjene Zakona. 

- Mi smo početkom ove sedmice održali sastanak sa predstavnicima Koordinacije boraca Armije RBiH i komponente HVO-a, a u vezi s izmjenama postojećeg Zakona o demobilisanim borcima. Još se radi na usaglašavanju određenih članova. Ne bih izlazio u javnost o kojim izmjenama je riječ jer ne bismo željeli obećati nekome da će ući u pravo, a na kraju da se dogodi drugačije. Sačekat ćemo verziju koja će biti predočena premijeru FBiH Fadilu Novaliću koji zapravo mijenja rahmetli ministra Bukvarevića kada je riječ o predlaganju zakona, izmjenama zakona. U narednoj godini se može očekivati da se izmjene Zakona o demobilisanim borcima nađu u parlamentarnoj proceduri - rekao nam je Terzo.

Razgovarali smo i sa Hamzom Krkalićem, prestavnikom Udruženja kampa heroja koji je učestvovao prvobitno u pripremama za izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

- Insistirat ćemo da i dalje budemo prisutni na sastancima na kojima se predlažu izmjene zakona, a ne neke druge boračke kategorije. Kada je riječ o izmjenama, one se rade kako bi se u pravo na egzistencijalnu naknadu uvele nezaposlene supruge umrlih boraca, kao i borci-povratnici u RS koji također nemaju primanja. Vjerujte, da je ministar Salko Bukvarević živ, ovo sve bi davno bilo riješeno. On je i dao ostavku na mjesto zastupnika u Parlamentu FBiH kako bi se još više posvetio rješavanju boračkih pitanja. Nažalost, smrt ga je prekinula - govori nam Krkalić.

Kaže kako demobilisanih boraca-povratnika ima oko 2.000.

- Tim ljudima se mora pomoći. Ne radi se o nekom velikom broju. Također, tražimo da se riješi i status demobilisanih boraca u Brčko distriktu. Većina njih je u teškoj materijalnoj situaciji - poručio je Krkalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.