open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Izložbom "Između strahova i nade" u Vijećnici obilježena 28. godišnjica genocida u Srebrenici
Povodom 28. godišnjice genocid u Srebrenici u sarajevskoj Vijećnici večeras je otvorena izložba fotografija "Između strahova i nade", francuskog fotografa Fabrica Dekonincka.
06.07.2023. u 19:48
get url
text
Fabric Dekoninck, francuski fotograf, izložba, Vijećnica, Srebrenica
Fabric Dekoninck, francuski fotograf, izložba, Vijećnica, Srebrenica

Program je počeo odavanjem počasti svim žrtvama ratnih zločina na području bivše Jugoslavije, stradalim nevinim civilima u Ukrajini i cijelom svijetu.

Otvorena izložba je nastala kao plod projekta u kojem su partneri bili Grad Sarajevo, Informativni centar u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Udruženje obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak, JP Sarajevo i Festivala MESS.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, te predstavnici vlasti, akademske zajednice, udruženja žrtava i umjetnici.

Zamjenica gradonačelnice Grada Sarajeva Anja Margetić istakla je da je izložba postavljena u Vijećnici koja je simbol borbe i otpora i prkosa tokom najteže opsade jednog glavnog grada u srcu Evrope.

- Danas smo se ovdje okupili da obilježimo 28. godišnjicu genocida u Srebrenici i da odamo pietet žrtvama i njihovim porodicama, ali i da podržimo majke Srebrenice u njihovoj neumornoj borbi za istinu i pravdu - kazala je Margetić.

Istakla je kako danas otvorena izložba predstavlja svjetionik koji osvjetljava put ka budućnosti, ali samo ukoliko smo spremni prihvatiti događaje iz prošlosti i suočiti se s njima.

- Ova izložba predstavlja neumorno istraživanje fotografa Dekonincka dok na svom putovanju dokumentuje sjećanja na rat u BiH i njegovim utjecajima na bh. društvo danas. Ovo je priča o susretu sa ljudima koji su preživjeli rat, mjestima gdje su se zločini dogodili i tragovima koji su ostali. Nama i budućim generacijama ostaje da njegujemo i nadograđujemo historijsko naslijeđe tribunala, da tragamo za istinom i pravdom jer jedino znanje i prihvatanje sudski utvrđenih činjenica jeste pravi put borbe protiv revizionizma i negiranja zločina i genocida - kazala je Margetić.

Autor izložbe Dekoninck istakao je da bio pogođen prizorima iz rata u BiH početkom 90-tih godina i da to nikada nije zaboravio te je dodao da je baš zato 2020. godine pokrenuti projekt jačanja sjećanja na rat i genocid u Srebrenici.

Fabric Dekoninck i Christian Schmidt (Foto: Anadolija)

- Tokom duže od dvije i po godine sam posjećivao stvarne lokalitete gdje se genocid dogodio, logore, mjesta egzekucije, grobnice. Tokom tog perioda sam upoznao svjedoke i prikupio njihova svjedočenja. Moj rad želi kroz fotografiju prikazati realnost genocida mimo statistika. Bavio sam se i utjecajem genocida na lokalno stanovništvo u Srebrenici danas - kazao je Dekoninck.

Ističući da svojim fotografijama ne želi samo odati počast žrtvama, Dekoninck je kazao da istodobno želi i pokazati da je to naša zajednička historija koja ne može biti izbrisana. Zahvalio se preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici koje su mu svojim svjedočenjem otkrili svoje najdublje i nezacijeljive rane.

- U Srebrenici je bio genocid i ja želim da moje fotografije osiguraju dokaze za svakog ko bi i pomislio da to negira - poručio je Dekoninck.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.