open-navfaktor-logo
search
Stranački izbori
Izbori u SDA TK: Umihanić i Čaušević o kandidaturama za predsjednika, Mandžić o odnosu sa živiničkim Hodžom
U Stranci demokratske akcije (SDA) na području Tuzlanskog kantona u toku su unutarstranački izbori na nivou gradova i općina, a sve je uvertira za Skupštinu Kantonalnog odbora SDA TK, na kojoj će, po svemu sudeći, biti izabran novi predsjednik. Za sada su kandidati državni zastupnik Midhat Čaušević i šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić, dok je aktuelni predsjednik Fahrudin Skopljak najavio da se neće kandidirati.
25.01.2024. u 20:59
get url
text
Umihanić, Čaušević i Mandžić
Umihanić, Čaušević i Mandžić

Skupština SDA TK broji 100 delegata koji dolaze iz 13 lokalnih organizacija, a zastupljenost po općinama varira u zavisnosti od izbornih rezultata. Po tome Gradski odbor Živinice ima najveći broj delegata.

Izbore unutar SDA, kao i uvijek prate priče o taborima, odnosno unutarstranačkim strujama. Trenutno se najviše priča o utjecaju Abdurahmana Hodžića Hodže, živiničkog poduzetnika koji formalno nije član stranke ali njegov utjecaj niko ne negira, kao i Smaje Mandžića, kantonalnog zastupnika SDA, koji sada slovi za glavnog SDA-ovca u Tuzli i šire.

Kada su u pitanju Čaušević i Umihanić, oni jedan o drugom govore biranim riječima, što i ne čudi, s obzirom da su tokom prethodnog mandata u Skupštini TK sjedili u istoj klupi i blisko sarađivali. Iako Čauševića povezuju s Mandžićevim taborom, a Umihanića zbog živiničkog porijekla s Hodžićem, obojica kažu da su vojnici stranke i kandidati SDA.

- Ja sam kandidat SDA, odani član ideje stranke, što sam i dokazao 2018. godine. Nisam, niti ću ikada biti kandidat bilo kojeg pojedinca ili interesne skupine. Svim općinskim i gradskim organizacijama koje su stale iza mene sam zahvalan na podršci - kaže Čaušević za Faktor.

Za Umihanića kaže da mu je prijatelj i uvaženi stranački kolega te da "vjeruje da je pozitivna konkurencija poželjna u bh. društvu".

Inače, Čauševića su za predsjednika kandidirali stranačke organizacije iz Tuzle, Čelića i Kladnja, a kako saznajemo, to neće biti konačan broj.

Sa druge strane Umihanić je za sada dobio podršku stranačakih ogranaka iz Gračanice, Kalesije, Doboj Istoka i Srebrenika, s tim da će glasanje u Srebreniku najvjerovatnije biti ponovljeno po preporuci stranačke Izborne komisije.

- Očekujem podršku i još nekih lokalnih organizacija, naravno Živinica, odakle sam porijeklom. Kandidat sam SDA, vojnik sam stranke, zna se kodeks ponašanja unutar stranke i ne osjećam da sam svrstan u neku struju. Nadam se da sam kao predsjednik Kluba zastupnika u Skupštini TK dobro obavljao i ispunio zadato te da sam opravdao povjerenje birača, koji su mi omogućili da u dva izborna ciklusa sa 14. i 20. mjesta na listi, dođem na drugo i treće po rezultatu - kaže Umihanić.

S obzirom da kandidat mora imati podršku najmanje tri lokalne organizacije, a u TK ih je ukupno 13, teško je vjerovati da se još neko može uključiti u utrku za predsjednika SDA TK.

U jeku izbornog procesa odjeknula je informacija o fizičkom obračunu Smaje Mandžića i gradonačelnika Živinica, koji se navodno desio u tuzlanskom motelu "Royal". Ovaj sukob Mandžić negira, dok se Muhić nije javio na naš poziv.

- Apsolutna se ništa desilo. Cilj je da se napravi razdor u SDA, da se napravi neko rivalstvo između mene i Hodže (Abdurahman Hodžić op.a), a do toga neće doći. S Hodžom sam sjedio jučer, kao i danas, s Beganom (Muhić op.a.) se čujem svaka dva minuta - kaže Mandžić.

Kada je u pitanju Gradski odbor SDA Tuzla Mandžić kaže da je podržao Šefika Husića za predsjednika, kao i da na izborima za predsjednika Kantonalnog odbora podržava Midhata Čauševića.

- Šefik Husić je bio jedini kandidat, on je imao kandidature iz svih mjesnih ogranaka i tako je izabran. Za Kantonalni odbor na krijem da je Midhat Čaušević moj kandidat, kao i većine ljudi koje ja mogu smatrati svojima. On je za mene najbolji kandidat, dobio je već tri kandidature, a očekujem da će dobiti još tri i da će pobijediti - zaključio je Mandžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.