open-navfaktor-logo
search
Vijećnici glasali
Izbor gradonačelnika Mostara: U drugi krug idu Zlatko Guzin i Mario Kordić, sjednica 12. februara
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara obavili su prvi krug tajnog glasanja za gradonačelnika grada na Neretvi. U drugi krug idu Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar i Mario Kordić, kandidat HDZBiH. 
10.02.2021. u 16:38
get url
text

 

17:54 Vijećnici su osudili sve vanjske i destruktivne pritiske i govor mržnje koji su doživjeli pojedini vijećnici i stali su u njihovu zaštitu. To je bio zaključak vijećnika Damira Šunjića, koji je pojasnio da se radi o pritiscima na vijećnike Irmu Baraliju, Velibora Milivojevića i Bošku Ćavar.  

17:46 Sjednica je prekinuta, a nastavit će se u petak 12. februara 15,30 sati. Nakon što bude održan nastavak sjednice na kojoj će biti izabran gradonačelnik, bit će održana i vanredna sjednica na kojoj će se raspravljati o Budžetu Grada Mostara. 

17:41 Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Salem Marić istakao je da mu je drago što se ispoštovala odluka visokog predstavnika. Kazao je da su tokom današnjih razgovora između klubova imali čvrsto obećanje Armana Zalihića da ukoliko se prihvati kandidatura njegova ili još jednog vijećnika da će sjednica biti nastavljena. 

17:39 Kandidat za gradonačelnika Zlatko Guzin iskazao je zadovoljstvo što se napokon krenulo sa glasanjem i izborom gradonačelnika. Zahvalio se svim vijećnicima koji su glasali za njega, izražavajući nadu da se neće dešavati "ovakve stvari koje su se dešavale danas u Gradskoj vijećnici". 

17:37 Slaven Bevanda iz HRS-a predložio je da sjednica bude prekinuta večeras, a nastavljena u subotu 13. februara u 11 sati. On je također istakao da je proces glasanja protekao u skladu sa Statutom i Poslovnikom.

17:33 Vijećnik Kažimir Milićević kazao je da zbog odgovornosti prema građanima Mostara oni kao vijećnici nemaju pravo da više odlažu konačni izbor gradonačelnika.

17:31 Vijećnik Koalicije za Mostar Adil Šuta predložio je prekid sjednice i nastavak u petak 12. februara. 

17:28 Glasanje je izvršeno u skladu sa Poslovnikom. Na temelju odluke Gradskog vijeća od 10. februara, Odbor za izbor je danas proveo izbore za gadonačenika, 29 vijećnika je glasalo, te jedan u odsutnosti, ukupno 30. Mario Kordić dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin 12, Irma Baralija dva. Nevažećih je bilo dva listića. Za Armana Zalihića niko nije glasao. U sljedeći krug glasanja idu Kordić i Guzin. 

17:17 Završeno je tajno glasanje i počelo je brojanje glasova. 

Četiri su predložena kandidata Irma Baralija, Zlatko Guzin, Mario Kordić i Arman Zalihić.

Utvrđeno je da postoji kvorum od 30 vijećnika. Tri vijećnika SDP-a i dva PMP-a, među kojima je i Arman Zalihić, napustili su sjednicu i prije početka glasanja. U glasačkoj kutiji već se nalazi glasački listić vijećnice Boške Ćavar koja fizički ne prisustvuje sjednici jer se nalazi u samoizolaciji. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.