open-navfaktor-logo
search
Obratili se javnosti
Izbačeni advokati s ročišta Šveđanima: Ovo je pravni zločin, prijetilo nam se i sudskom policijom
Advokati Senad Kreho, Damir Kočo i Damir Beglerović, te njihov zastupnik Alen Nakić, organizovali su danas konferenciju za medije nakon što im je onemogućeno da zastupaju optužene na ročištu za određivanje jednomjesečnog pritvora trojici švedskih državljana osumnjičenih za ubistvo Harisa Österdahla u Sarajevu.
08.11.2023. u 15:04
get url
text

{$galerijaFotografija}

VEZANI TEKST - Nakon novinara, sutkinja "izbacila" i advokate; Kreho: Ovo je kršenje prava, pa nisu Karadžić, Mladić i Bin Laden

Također, danas je Upravni odbor Advokatske komore FBiH, postupajući po zahtjevu advokata Alena Nakića, zastupnika advokata Senada Krehe, Damira Koče i Damira Beglerovića, donio odluku da će protiv sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu Adise Zahiragić podnijeti prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH. 

- Način na koji je došlo do uskraćivanja prava na obavljanje advokatske djelatnosti - Kolege Kreho i Kočo, na osnovu izdatih punomoći su se u tom postupku legitimirali kao slobodnoizabrani branioci dvojice švedskih državljana. Naime, ono što je bilo zaprepašćujuće u toj situaciji jeste da se u odnosu na kolege Krehu i Koču prijetilo i poduzimanjem prinudnih radnji odstranjivanja putem sudske policije iz sudnice. Novinari su također udaljeni iz sudnice, odstranjeni su i iz predprostorije i nije im omogućeno da prate ročište - naveo je Nakić.

Kako je pojasnio, namjera i svrha današnje press konferencije nije da bi na bilo koji način nanosili štetu ugledu sutkinje, nego kako bi upoznali javnost o tome "da je kršila ne samo prava osumnjičenih već i prava na slobodno obavljanje advokatske djelatnosti".

Javnosti se obratio i Kreho navodeći kako je u sudnicu ušao kada je dobio punomoć svog klijenta.

VEZANI TEKST - Advokatska komora FBiH podnijet će VSTV-u prijavu protiv sutkinje Adise Zahiragić

- Predao sam u 12:27 sati punomoć u pisarnicu, te sam ušao na nastavak tog ročišta. Očitovao sam se. Desilo se nešto što ja u svojoj karijeri od 41 godinu nisam doživio. Ne ja, mene ljudi zovu iz Srbije, Zagreba, Slovenije, ne mogu da se načude. Nije mi se desilo da me sudija izbaci napolje. To je 17 kršenja ljudskih prava ako ne može da vas brani advokat kog ste izabrali. Ne 14 ovih prioriteta, neće nas primiti u EU za 400 godina. Ovo je pravni zločin. Čudi me od sutkinje, ona je iskusna sutkinja. Začudilo me - naveo je Kreho.

- Mene nisu izbacili ni 1992. iz ovog grada, neće ni iz sudnice bez obzira na 20 specijalaca koji su bili - kazao je on dodajući da je izašao nakon što je zamoljen da napusti sudnicu.

Kako kažu o razlozima mogu samo pretpostavljati.

DSC_0102.JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.