open-navfaktor-logo
search
Pozicija želi Vukoju
Iz OHR-a počeli zvati opoziciju u FBiH da razgovaraju o "deblokadi" imenovanja sudije Ustavnog suda BiH: To je sramota
Službenici Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) počeli su zvati i opozicione članove Komisije za izbor i imenovanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da razgovaraju o deblokadi imenovanja sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. 
14.09.2023. u 19:07
get url
text

VEZANI TEKST - Ništa od ustoličenja Vukoje: Komisija za izbor i imenovanja ponovo bez kvoruma

Edina Gabela (Stranka za BiH), jedna od četiri člana ove komisije koji dolaze iz opozicije, kazala nam je da je dobila usmeni poziv iz OHR-a da razgovaraju o izlasku iz sadašnje situacije, te da je na sastanku već bio HDZ i očito da sastanak nije bio uspješan "čim zovu i nas" (opozicione). 

Za sudiju Ustavnog suda BiH vladajuća koalicija u FBiH, odnosno HDZ i "Trojka" (SDP, Naša stranka i NiP), žele imenovati HDZ-ovog Marina Vukoju. Opozicija zahtijeva da nadležna komisija na Parlament FBiH uputi listu kandidata između kojih bi birali, a ne da Komisija za izbor i imenovanje pošalje samo ime Marina Vukoje, što je bila namjera vladajuće koalicije, ali opozicioni članovi ove komisije to sprečavaju kroz kvorum. Pri tome se kritizira kako je Vukoja dospio na čelnu poziciju na listi kandidata kada nema baš iskustva u ovom poslu, a našao se ispred iskusnih pravnika. 

Gabela je istakla da je ljudski odazvati se svakom sastanku, te će se odazvati i ovom, čiji se tačan termin čeka, te da se ne boji iznijeti svoje stavove bilo gdje, a njen stav je da na Zastupnički dom iz komisije stigne cjelovita lista. 

- Osim toga, propisano je da Parlament bira, a ako pošaljete jedno ime, onda to nije izbor - dodala je Gabela. 

Vrlo je moguće da je poziv dobila i Dajana Čolić (DF), članica Komisije za izbor i imenovanje, ali to nismo uspjeli provjeriti jer nam se nije javila na telefonske pozive.

VEZANI TEKST - Ko je bio u radnoj grupi koja je postavila Vukoju na prvo mjesto za sudiju Ustavnog suda BiH 

Poziv, zasad, nisu dobili opozicioni članovi komisije Eldar Čomor (SDA) i Irfan Durić (NES). 

- Mene nisu zvali i bolje da nisu. Ako je tačna ta informacija, da iz OHR-a zovu na sastanak da se razgovara o imenovanju sudije, to je onda velika sramota za OHR. Ne vidim razlog da se OHR petlja u te stvari. Jednom su nas ponizili odlukama u OHR-u, nas Bošnjake, i sad bi opet vršili pritisak - rekao je Čomor. 

Durić nam je kazao da ni njega nisu zvali, još, ali da oni svoje znaju i djelovat će kao i dosad.

- To je stav stranke od prvog dana, da ide cjelokupna lista kandidata na Parlament pa da se izjašnjavamo - dodao je Durić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.