open-navfaktor-logo
search
Odgovor načelniku
Ira Adilagić-Kreso: Mandić se ponaša despotski, ignoriše i vijećnike i građane, sluša samo što dolazi iz Naše stranke
Ira Adilagić-Kreso, vijećnica u OV Centar, članica Naroda i pravde, oglasila se povodom istupa načelnika općine Centar Srđana Mandića u kojima se obrušio na jedan dio članova ove stranke. 
30.07.2023. u 14:13
get url
text
Ira Adilagić
Ira Adilagić

VEZANI TEKST - Mandić uzvratio Ademoviću: Tek ti je 30 godina, rano je, SDA je ovo napravila, to je isti DNK

- Jedna sam od potpisnica inicijative za smjenu načelnika Općine Centar Srđana Mandića. Ovim putem iznosim svoja obrazloženja zbog čega sam je potpisala i podržala. Naročito osjećam dužnost pojasniti razloge odluke nakon što je gospodin Mandić iznio brojne neistine našim građanima/kama i populistički nastupio u svojim gostovanjima prethodnih dana. Njegove tvrdnje iziskuju od nas potpunu otvorenost.

Gospodin Mandić je imao od početka mandata punu podršku gotovo cijelog Općinskog vijeća. Bili smo spremni za rad i nadali se značajnom napretku općine Centar u ovih nekoliko godina. Međutim, gospodin Mandić je kroz vrijeme pokazivao sve manje poštovanja prema Vijeću i počeo poprimati despotski pristup radu kao načelnik, što nije u skladu sa demokratskim društvom u kojem živimo, a pogotovo ne u skladu sa koalicionim dogovorima koji se jako često spominju zadnjih dana.

Nepoštivanje Vijeća kao predstavničkog organa ogledalo se u mnogo stvari, posebno kada je riječ o odnosu prema inicijativama građana koje su putem vijećnika upućivani općinskoj upravi. Gospodin Mandić na većinu njih nije želio odgovarati, izuzev nekolicine koje su dolazile iz njegove matične stranke. Nije ispunjavao svoje obaveze prema Vijeću.  Ignorisani su zahtjevi, pitanja i molbe građana koji su ga birali, jer ti građani komuniciraju putem Vijeća, a ne obraćaju se direktno načelniku.

Netransparentnost koju je g. Mandić pokazao u vezi s realizovanim projektima, načinu utroška sredstava i način na koji je uskraćivao informacije je potpuno neprihvatljiva, posebno za koaliciju čiji bi temelj trebao biti upravo transparentnost. Česta napuštanja sjednica Općinskog vijeća i neodgovaranje na postavljena pitana o bilo čemu što bi sugerisalo na nepravilnosti i neadekvatan rad su postale modus operandi g. Mandića. Sjednice Vijeća i ukazivanja vijećnika kao stalni pokušaj korigiranja rada načelnika mogu se jednostavno provjeriti pregledavanjem snimanih sjednica.

Od samog početka opstruirao je donošenje novog Statuta obećanog u kampanji, koji već treću godinu nije donesen, a star je skoro 20 godina i nije usklađen sa novim zakonima i odlukama drugih nivoa i onemogućuje zakonit i normalan rad Općine - navodi se u saopćenju za javnost vjćnice NiP-a Ire Adilagić-Kreso.
 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.