open-navfaktor-logo
search
Poruka rukovodstvu SDA
Interno pismo: Izetbegović predvidio Dodikove poteze, upozorio na opasni scenarij
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je prošle sedmice uputio interno pismo rukovodećoj strukturi SDA u kojem je predvidio  poteze Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska i čelnika SNSD-a. Izetbegović je u pismu upozorio na opasan scenarij nakon Dodikovog posljednjeg napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Faktoru.
12.07.2023. u 15:56
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Nešto smo se kao dogovorili da tri strane dostave svoje prijedloge deeskalacije

Taj scenarij, po svemu viđenom, počeo se danas ostvarivati, a da li će biti doveden do kraja zavisit će od OHR-a, predstavnika međunarodne zajednice, ali i stranaka Trojke.

U najkraćem, Dodik je nizom svojih poteza doveo do eskalacije stanja, a da bi došlo do deeskalacije, po već oprobanom scenariju, nudi trgovinu.

Šta je ovaj put cijena? Ako se odbaci medijska prašina koja poslovično prati njegove javne istupe, što uključuje "principijelno" zalaganje za ispunjavanje uvjeta na evropskom putu, pričanje viceva, ali i istovremeno uvrede na račun stranaca i Bošnjaka, jasno je da Dodik ima dva cilja: državnu imovinu i Ustavni sud BiH.

Uspije li u ovom naletu ostvariti jedan, bit će zadovoljan. Pomjerit će granicu i realizirati jedan od ciljeva zacrtanih u "Memorandumu SANU 2" i SNSD-ovoj Deklaraciji iz 2015. godine (možete je pročitati ovdje – link).

Strateški pravci djelovanja

Upravo je na to upozorio Izetbegović u internom pismu rukovodećoj strukturi SDA.

Na početku se konstatuje da Dodikovi posljednji potezi nisu nikakav hir, već dobro osmišljen plan.

-Dodikovi potezi nisu reakcija na "napad na Republiku srpsku" ili "'radikalizaciju' koja dolazi od političkog Sarajeva". Radi se o planski smišljenom pokušaju ostvarivanja ratnih ciljeva političkim sredstvima koje se strpljivo realizuje i tempira u zavisnosti od razvoja prilika u regionu i svijetu. Strateški pravci djelovanja su precizirani kroz tri dokumenta i aktivnosti: Memorandum SANU 2 iz 2011, Deklaraciju SNSD-a "Republika srpska – Slobodna i samostalna budućnost i odgovornost" iz 2015. godine, te kroz lobiranje i korumpiranje bitnih aktera u svjetskim centima moći u kojima se donose odluke o BiH i Balkanu, navodi se u ovom pismu.

Izetbegović je podsjetio da se SDA u posljednjih 15 godina politički i pravno suprotstavljala Dodiku i uspijevala zaustaviti realizaciju njegovih stvarnih ciljeva – izdvajanje entiteta RS iz BiH. U tom kontekstu se navedene brojne presude Ustavnog suda BiH nakon apleacija predsjednika SDA Alije Izetbegovića, Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića, te sedam dobijenih apelacija u posljednjih nekoliko godina, kojima su poništavani Dodikovi potezi.

-Nismo dopustili da se stvori stanje lažnog mira i stabilnosti, koji bi omogućio odlazak OHR i dovršetak ratnih ciljeva političkim, mirnodopskim sredstvima, navodi Izetbegović, dodajući da je Dodika od procesuiranja spasilo samo ispolitizirano Tužilaštvo BiH.

Smjena ili povlačenje

Izetbegović u pismu navodi da je "politička situacija u kojoj se nalazimo najteža od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da istovremeno ostavlja prostor i daje veoma dobre izglede patriotskim snagama u Bosni i Hercegovini".

- Milorad Dodik ne može nadjačati front kojem se suprostavio. Izveden je na čistac i pod pritiskom je i domaćih aktera i zapadnih zemalja. Morat će se povlačiti, ili će biti smijenjen. Naša uloga u ovom historijskom momentu je ne dopustiti strankama Trojke, ali i dijelovima međunarodne zajednice da se naprave nepopravljivi ustupci na štetu države koji bi bili alibi za reteriranje Dodika i za privremeni prestanak njegovih udara na državu, navodi Izetbegović.

Konstatuje da se radi se, na prvom mjestu, o odbrani dvije institucije - Ustavnog suda BiH i OHR-a i o odbrani dva strateška politička interesa - državnoj imovini i izbornom zakonu.

Lažna i privremena stabilizacija

VEZANI TEKST - Brutalni Dodikov udar na BiH traži jednako brutalan odgovor Zapada, u suprotnom su njegovi saučesnici

- Lažna i privremena stabilizacija, koja bi bila postignuta slabljenjem pozicije Ustavnog suda i OHR-a, i prihvatanjem truhlih kompromisa pri definisanju Zakona o državnoj imovini i Izbornog zakona, donijeli bi privremeni mir, ali bi predali u ruke i omogućili dominaciju na državom Bosnom i Hercegovinom snagama koje joj ne žele dobro. Ostvarili bi se uvjeti za nastavak političke agonije, stvaranje zamrznutog konflikta i postepenog, tihog raspada Bosne i Hercegovine. Zadatak kadrova i svih članova SDA je da u ovom presudnom historijskom trenutku spriječe ovakav scenarij, zaključuje Izetbegović u pismu, očigledno ispravno predviđajući razvoj situcije.

Umjesto smjene, sankcionisanja i(li)procesuiranja, Dodik se već danas ponovo našao za pregovaračim stolom sa Trojkom i predstavnicima međunarodne zajednice. Za taj sto dolazi sa već "osvojenih pozicija", nudeći da uz barem jedan ustupak - državnu imovinu ili Ustavni sud - odustane od njih.  

Pred nama su dani u kojima će se znati da li će do sada neodlučna međunarodna zajednica i nedorasla Trojka pristati na Dodikov "plan stabilizacije" ili će uslijediti konačni obračun s njim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.