open-navfaktor-logo
search
Godinu od izbora
Imenovan mandatar za sastav nove Vlade Livanjskog kantona, slijedi potraga za nedostajuće tri ruke
Rukovodstvo Skupštine Livanjskog kantona imenovalo je danas Ivana Vukadina za mandatara za sastav nove Vlade Livanjskog kantona, godinu dana nakon održanih Općih izbora, potvrdio je Jozo Ćosić (HDZ 1990), predsjedavajući Skupštine Livanjskog kantona. 
26.09.2023. u 15:37
get url
text
Imenovan mandatar za Vladu Livanjskog kantona
Imenovan mandatar za Vladu Livanjskog kantona

Vukadin je i aktuelni premijer.

Ovo imenovanje mandatara stiglo je dan nakon što su HDZ 1990 i HNP potpisali koalicioni sporazum. HDZ 1990 u Skupštini Livanjskog kantona ima četiri, a HNP pet zastupnika, što znači ukupno devet, a njih 17 je potrebno da izglasa novu vladu, odnosno 17 ih čini većinu. 

Ćosić kaže da ih zasad ima 14 i nedostaju im još tri ruke koje će pokušati dobiti u narednom periodu.

Uzimajući u obzir da su u rukovodstvu Skupštine, koje je danas imenovalo mandatara, Arif Kovačević iz SDA, koja ima dva zastupnika, te Dragana Damjanović iz Srpskog jedinstva, to bi značilo da HDZ 1990 i HNP imaju podršku još tri zastupnika. Uz zastupnicu Damjanović iz Srpskog jedinstva dolazi i jedan zastupnik Srpske sloge, a Ćosić tvrdi da ih podržava i Hana Milak, zastupnica SDP-a. S obzirom na ovo, HDZ 1990 i HNP trebaju osigurati još tri ruke.

- Slijede razgovori sa drugim strankama i pojedinim zastupnicima koji nastupaju samostalno i vidjet ćemo. Očekujem da ćemo imati novu vladu u roku od mjesec-dva - dodao je Ćosić. 

Kazao je da ne bi trebalo biti teško osigurati "nedostajuće" tri ruke. 

VEZANI TEKST - Razmirice, napuštanja, najave izbacivanja: Zakompliciralo se formiranje vlasti Livanjskog kantona

Tvrdi i da niko nema dovoljno ruku za neku drugu koaliciju. 

U Skupštini Livanjskog kantona je HDZ imao pet zastupnika, ali je ovu stranku nedavno napustila zastupnica Marija Bagarić, tako da imaju četiri. Dva zastupnika ima Hrvatska nezavisna lista, a HRS ima jednog. Po kuloarima se govori da bi zastupnik HRS-a on mogao postati "samostalni". Po dva zastupnika imaju SDP i SNSD. Postojale su nezvanične informacije da se SDP podijelio i da će biti "izbacivanja" jer su se i njihovi zastupnici "malo odmetnuli". 

Portal HBZ-vijesti objavio je da bi HDZ-u 1990, na osnovu sporazuma, trebala pripasti ministarstva finansija i poljoprivrede, a HNP-u ministarstva unutrašnjih poslova, te obrazovanja, nauke, kulture i sporta. 

- Ne može se još pričati o pozicijama. Morat ćemo se odreći nekih - rekao nam je Ćosić.

Odluka o mandataru Livanjskog kantona

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.