open-navfaktor-logo
search
Atrakcije
I BiH ima svoj "krivi toranj", izgradio ga je Zmaj od Bosne
Baš kao i Italija, tako i BiH ima svoj "krivi toranj". Dobro ste pročitali. Italijanski se nalazi u Pisi i star je devetsto godina, dok je bosanski znatno mlađi, star "tek" dvjesto godina.   
09.01.2024. u 07:46
get url
text

No za razliku od italijanskog, bosanski toranj je više kriv - konkretnije, nagnutost bosanskog tornja je 9,5 stepeni, a italijanskog 5 stepeni, ali italijanski krivi toranj mnogo je više posjećen i poznat u cijelom svijetu, dok za bosanski jedva da zna lokalno stanovništvo. 

Bosanski krivi toranj nalazi se Donjem gradu Starog grada Gradačca, u pitanju je sahat-kula koju je 1824. godine podigao Husein-kapetan Gradaščević, poznatiji kao Zmaj od Bosne, što potvrđuje ploča uzidana u objekat. U tarihu se navodi: "Osnivač objekta je Husein-kapetan, sin Osman-kapetanov, kapetan gradačačke tvrđave".

Sahat-kula ima oblik tornja koji se od podnožja postepeno sužava prema koti vrha.

Približno je kvadratne osnove, dimenzija 5,23 x 5,11 metara, a ukupna visina iznosi 21,50 metra. Objekat ima prizemlje i pet spratova. Na južnoj strani su ulazna vrata. Od prizemlja do zadnjeg sprata vodi drveno stepenište sa 90 stepenica. Svjetlost je u unutrašnjost objekta dovedena i pomoću uskih otvora koji se šire prema unutrašnjosti, a koji su raspoređeni od podnožja do vrha. Zidovi su debeli 0,75 metara i zidani kamenom, izuzev gornjeg dijela, koji je od cigle.

Zbog slijeganja terena je nakrivljena jer, baš kao i italijanski krivi toranj, i bosanski ima temelj koji nije dobro postavljen. 

Kula je najmlađi objekat takve vrste izgrađen za vrijeme vladavine Osmanlija u BiH. Kada su Austrougari došli u BiH, za nju je sat kupljen u Beču i kucao je sve do 1923. godine kada je sat zamijenjen novim. U Drugom svjetskom ratu sat je stao, a sahat-kula korištena je kao skladište za benzin.

Sat na kuli je radio do 1953. godine, ali danas od njega nema ni traga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.