open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Hušić prezentirao rezultate Vlade USK u prvih sto dana od imenovanja
14.03.2024. u 17:50
get url
text
Nijaz Hušić prezentirao rezultate
Nijaz Hušić prezentirao rezultate
FOTO: Vlada USK
Premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić prezentirao je danas rezultate rada Vlade Unsko-sanskog kantona u 100 dana od imenovanja.
- Navršilo se simboličnih 100 dana od imenovanja ovog sastava Vlade Unsko-sanskog kantona. 100 dana nije period u kojem se mogu očekivati čuda. Ali je period u kojem ste mogli jasno vidjeti odlučnost da se radi odgovorno, u istinskom interesu svih naših građana. Mi smo od prvog dana visoko postavili ciljeve. Izlažući ekspoze pred zastupnicima u Skupštini Kantona, 5. decembra 2023. godine kazao sam da sam svjestan činjenice da je pred nama puno izazova sa kojima smo se spremni suočiti, i kao tim, opravdati ukazano povjerenje. Kad kaže, tim, mislim na članove Vlade i zastupnike u zakonodavnoj vlasti Kantona i na višim nivoima vlasti te na sve profesionalne i odgovorne ljude koji su izrazili spremnost da budu dijelom dijelom ovog našeg projekta - kazao je Hušić, saopćeno je iz Vlade USK.
Dodao je da je jedno od prvih pitanja koje su mu postavili novinari po preuzimanuju funkcije bilo šta misli da može promijeniti u Krajini.
- Odgovorio sam i potvrđujem, nakon 100 dana, da je fokus Vlade Unsko-sanskog kantona na stabiliziranju političkih prilika i jačanju društvene kohezije. Ovo zahtijeva strateško djelovanje i odgovornu politiku usmjerenu na gradnju pravednog društva jednakih prilika u kojem će svi građani vidjeti pozitivne promjene i izglede za bolji život. Opredijeljeni smo da vodimo odgovornu politiku u svim segmentima društva i uspostavljamo efikasan i odgovoran javni sektor koji će omogućiti društveni i ekonomski razvoj zasnovan na komparativnim prednostima ovog dijela BiH i stavljanjem u funkciju svih razvojnih prirodnih i ljudskih potencijala .
U ekspozeu koji sam izložio u Skupštini Unsko-sanskog kantona sam naveo aktivnosti po resorima koje planiram u narednom periodu uraditi sa svojim timom a koje se odnose na kreiranje i provođenje politika zadržavanja stanovništva koje će rezultirati smanjivanjem trendova odlaska posebno mladih, poboljšanje statusa boračkih populacija, socijalnih kategorija, zaposlenika u obrazovanju, zdravstvu i naših privrednika i poljoprivrednika.Već kroz rebalans budžeta, što nam je bila prva aktivnost, dokazali smo da nam je namjera da damo podršku kantonalnog nivoa vlasti za kvalitetan i ravnomjeran razvoj općina i gradova Unsko-sanskog kantona u cilju stvaranja podsticajnog ambijenta za ekonomski razvoj i boljih uslova za investicije, kako za domaće tako i za strane ulagače, naravno u suradnji sa višim nivoima vlasti jer je sinergija svih nivoa vlasti temelj za strateško planiranje i realizaciju razvojnih programa - rekao je Hušić.
Kazavši da je svaki dan i svaki čovjek bitan, Hušić je dodao da je Vlada opredijeljena za profesionalan rad, "posvećen razvoju i stvaranju okruženja kojem je čovjek u prvom planu, koje će svim ljudima, a posebno mladima, osigurati dobar život u domovini i nuditi izglede za povratak kući našim ljudima u dijaspori te da im cilj jaka, perspektivna, pozitivna Krajina kao dio snažne države BiH".
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.