open-navfaktor-logo
search
Džemat iz Džordžije
Humanitarni Fond Atlanta pružio pomoć i podršku 267 porodica u BiH u 2022. godini
Humanitarni Fond Atlanta (HFA) koji od 9. maja 2010. godine djeluje u okviru džemata Zajednice Bošnjaka Džordžije kao neprofitne organizacije, u protekloj 2022. godini pružio je pomoć i podršku za 267 porodica u Bosni i Hercegovini. 
02.01.2023. u 10:56
get url
text

- Za ukupno 21 osobu u BiH, donirali smo novac za liječenje u ukupnom iznosu od oko 92.000 KM. Za podršku starim i iznemoglim osobama donirali smo blizu 16.000 KM, dok smo za osobe sa invaliditetom donirali ukupno oko 6.000 KM. Za 99 porodica sa područja  Ustikoline, Prače, Prijedora, Kupresa i Gacka donirali smo sjemena za proljetnu sjetvu, dok smo za 10 porodica iz mjesta Križevići kod Zvornika, donirali đubrivo za proljetne usjeve - kazao je Fadil Cvrk, predsjednik HFA.

Kako dalje navodi, kroz sve ove navedene realizovane projekte, pokušali su konkretnije pomoći porodicama u BiH i da njihova podrška ima dugotrajnije rješenje ili što veći efekat.

- Na sličan način pokušali smo pomoći i nekoliko porodica u adaptaciji kuća koje su bile u veoma lošem stanju i uglavnom  neuslovne za stanovanje, a najveća sredstva koja smo uložili u ovakve projekte je za porodicu Gerović iz mjesta Glogova kod Bratunca, čija je kuća izgorjela u požaru. Za ovu porodicu u saradnji sa Međunarodnim forumom Emmaus, donirali smo 20.000 KM za ugradnju građevinskog materijala i izgradnju te kuće, kao i kompletno unutrašnje opremanje kuće - dodao je Crk.

Također, HFA je pružila podršku nekoliko porodisa i sa donacijom sitne i krupne stoke.

- Za porodicu u Prijedoru donirali smo kravu, dok smo po nekoliko ovaca donirali za porodice u Vlasenici, Srebrenici, Goraždu, Foči i Čajniču, a za 19 porodica u Prači i Ustikolini donirali smo oko 450 koka nosilja. Veoma korisnu donaciju, sa kojom smo riješili veliki problem za Udruženje iz mjesta Strmica kod Rogatice koje okuplja 28 povratničkih porodica, je donacija prese za baliranje sijena. Sa iznosom od 21.000 KM, pružili smo podršku Narodnim kuhinjama u Srebrenici, Zvorniku, Janji, Bijeljini, Bosanskoj Dubici, Bosanskom Novom, Banja Luci i Prijedoru.

Na jedan od mnogobrojnih naših projekata na kojeg smo posebno ponosni je podrška  romskom naselju u mjestu Rakovica koje broji oko 60 stanovnika, kojima smo donirali prehrambene pakete, a na isti način podržali smo još nekoliko romskih porodica u Zavidovićima, sa ukupnim iznosom od 9.000 KM - ističe predsjednik HFA. 

U protekloj 2022. godini, kaže, najviše su se fokusirali na podršku uspješnim učenicima i studentima koji su budućnost svake države. Njihova podrška u tom segmentu je bila višestruka. U 2022. godini realizovali su 172 stipendije i u te svrhe donirali preko 200.000 KM. Po prvi put nakon 12. godina rada, sve stipendiste su okupili na tri lokacije (Potočarima, Ilijašu i Kozarcu), gdje su uz prigodan program i veliko prisustvo mnogih uglednih gostiju i roditelja, izvršili potpisivanje ugovora i isplatu stipendija za narednu skolšku godinu.

- Projekat stipendiranja je zasigurno najsvjetlija tačka našeg rada. U 2022. godini, naših 11 stipendista je završilo svoje studiranje i uz našu podršku stekli su različita zvanja. Broj novih stipendista u protekloj godini je bio impresionirajući. Zahvaljujući našim donatorima, u 2022. godini odobrili smo 52 nove stipendije. HFA kalendarsku 2022. godinu je završio sa 192 stipendista na svom spisku. Od ovog broja, čak 12 naših stipendista iduće godine završava svoje studiranje čime prestaju biti naši stipendisti, dok 11 naših stipendista završava srednju školu i svoje dalje školovanje planiraju na nekom od fakulteta u BiH. Za 17 učenika iz povratničkih porodica sa područja općine Milići, uplatili smo užinu do kraja školske godine. U saradnji sa Udruženjem "Svitanje" za 50 učenika iz Zvornika obezbjedili smo ruksake sa školskim priborom - zadovoljno ističe Cvrk te dodaje:

- Sa našim donacijama, podršku smo pružili i za nekoliko udruženja koja su od velikog značaja za naše mlade u BiH. Među tim udruženjima su Udruženje "Dobar glas" iz Sanskog Mosta, koje pruža podršku djeci sa autizmom, kojima smo donirali slušni aparat, a učestvovali smo i u kupovini aparata za djecu koja imaju problema sa govorom. Među udruženjima koja smo podržali su svakako i karate klub iz Potočara kojeg sponzorišemo već duži niz godina, zatim za Udruženje jetima iz Mostara, dječiji vrtić u Livnu, kao i Udruženje za djecu sa posebnim potrebama iz Kladnja - kazao je predsjednik HFA. 

Već treću godinu u kontinuitetu u saradnji sa HO Most-Bro iz Danske, HFA pruža pomoć u opremanju škola u BiH sa školskim klupama, stolicama, pametnim tablama, printerima, računarima i ormarima, i time dugotrajno rješavaju probleme tih škola.

Na taj način, u protekoj godini Most-Bro je donirao navedena sredstva dok je HFA platio prijevoz i carinu za škole u Stocu, Goraždu i Prijedoru. Sa donacijom od 7.800 KM riješili su dugogodišnji problem mokrog čvora u školi Križevici kod Zvornika.I pored toga što na veoma mnogo načina pružaju podršku građanima BiH, u 2022. godini su proširili svoje djelovanje sa još jednim novim načinom podrške.

Naime, u toku mjeseca ramazana, za povratnike u 26 općina u RS-u, organizovali su i podjelili ukupno 3.558 iftara u vrijednosti od oko 53.000 KM. U istim općinama, za 2.142 djece obezbjedili su bajramske paketiće u vrijednosti od oko 21.000 KM.

Po svim navedenim stavkama, HFA je u 2022. godini ukupno donirao oko 700.000 KM, a za nešto više od 12. godina svog djelovanja, Fond je u BiH donirao oko 3,8 miliona KM. Za opstanak i funkcionisanje Fonda svih ovih skoro 13. godina, kao i za zaista odlične postignute rezultate, predsjednik ističe da su zaslužni svi njihovi članovi, a koji dolaze iz 23 države Sjeverne Amerike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.