open-navfaktor-logo
search
U interesu građana
Hrvatsko narodno vijeće BiH: Pozdravljamo Schmidtovu odluku, vlasti u RS-u pozivamo da se urazume
Fena
27.03.2024. u 21:45
get url
text
Christian Schmidt
Christian Schmidt
Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine (HNVBiH) pozdravlja odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kojom je, kako navode, donio paket mjera za poboljšanje integriteta izbornoga procesa u BiH.
- Svi smo svjedoci kako je u proteklim izbornim ciklusima izborni integritet bio narušen, stoga smatramo da je u interesu svih građana da njihova volja bude iskazana točno i transparentno. Smatramo da nema niti jednog jedinog razloga da ovakva odluka bude na čekanju te pozivamo sve političke aktere da se odluka visokog predstavnika poštuje.
Pozivamo vlasti u entitetu Republika Srpska da se urazume i suzdrže od aktivnosti koje bi mogle našu zemlju odvesti u političku krizu, a koje se ogledaju u činjenici da postoje najave da će Republika Srpska krenuti ka usvajanju entitetskog izbornog zakona, čime bi se direktno izvršio napad na ustavni poredak - ističu iz HNV-a.
Naglašavaju da odluka visokog predstavnika nije usmjerena protiv jednog naroda ili entiteta, nego da se napokon izborni proces dovede u demokratske okvire bez lažiranja izborne volje građana.
- Pozivamo sve političke aktere da zajedničkim radom nastave ispunjavati uvjete koji su postavljeni ispred naše zemlje i da iskoriste povijesnu priliku koja nam se ponudila nakon što je Evropsko vijeće odobrilo otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom - kaže se u saopćenju HNV-a BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.