open-navfaktor-logo
search
Na mjestu logora Heliodrom
Hrvatski ministar iskazao podršku muzeju HVO-a u Mostaru: Ostavit ćemo istinu o ratu budućim generacijama
Fena/Faktor
22.03.2024. u 15:17
get url
text
FOTO: Fena / Tomo Medved i Dragan Čović
FOTO: Fena / Tomo Medved i Dragan Čović
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branilaca Tomo Medved je u svom obraćanju medijima u Mostaru iskazao i podršku izgradnji muzeja HVO-a u kasarni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru.
- Uz podršku udruženjima, želim istaknuti i podršku radu Memorijalno-dokumentacijskog centra u Mostaru, kao i podršku realizaciji muzeja domovinskog rata ovdje u Mostaru koje je naše ministarstvo prepoznalo kroz javni poziv. S izgradnjom tog muzeja budućim generacijama ostavljamo istinu o domovinskom ratu – zaključio je Medved.
Zgrada muzeja dio je kompleksa kasarne "Stanislav Baja Kraljević" u naselju Rodoč, na južnom izlazu iz grada. U njoj se nalazio logor Heliodrom, u koji su pripadnici HVO-a zatvarali Bošnjake tokom rata. Izgradnja muzeja na tom mjestu pokušaj je skrivanja zločina i prekrajanja historije, kažu preživjeli logoraši.
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović zahvalio je Medvedu za sve što je učinio kroz proteklih osam godina svog mandata.
- Jedno od osnovnih načela kojim se mi vodimo je zaštita dostojanstva domovinskog rata i naših branilaca te to činimo u najboljoj vjeri i saradnji s Ministarstvom branilaca RH – kazao je Čović.
Čović je također iskazao zadovoljstvo statusom branilaca HVO-a koji oni imaju u hrvatskom zakonu.
Kad je riječ o Čoviću, i u medijima je objavljivano da je on tokom rata vodio važnu mostarsku firmu Soko, a iz te faze njegove karijere ostao je zapamćen dokument, tj. "Zamolnica" u kojoj Čović traži da mu se na prinudni rad pošalje "deset zarobljenika" iz logora HVO-a u kojima su držani Bošnjaci.
Čoviću je odobren zahtjev, a on nikada nije demantirao da je potpisao tu zloglasnu zamolnicu, nego je tek rekao da "niko ko je tokom rata boravio u Sokolu ne može reći da je bio zlostavljan".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.