open-navfaktor-logo
search
Zajednička sjednica
Hrvatska ne vraća bh. imovinu, VM to nije razmatralo, Hurtić kaže da će pokrenuti tu temu, Nešić da treba vratiti
U Zagrebu bi se 20. juna trebala održati zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
11.06.2023. u 07:45
get url
text

Da li će se i ova zajednička sjednica, kao nedavna vlada bh. entiteta Federacija BiH i Republika Srpska, baviti samo "lakšim temama", nije poznato, ali se može pretpostaviti da bi moglo ići u tom pravcu. 

VEZANI TEKST - Hoće li Vijeće ministara na zajedničkoj sjednici tražiti od Hrvatske da vrati imovinu Bosne i Hercegovine?

Ono što bi Vijeće ministara, pod uvjetom da je u službi države BiH, u svakom slučaju trebalo staviti na razmatranje jeste vraćanje imovine fizičkih i pravnih lica državljana BiH. To je garantovano i brojnim međunarodnim ugovorima među kojima je i Sporazum o sukcesiji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) koji obavezuje BiH i Hrvatsku.

Prema dostupnim informacijama, BiH je u velikoj mjeri izvršila ovu svoju obavezu prema vlasnicima iz Hrvatske. S druge strane, Zagreb ne samo što nije izvršio tu obavezu, nego je brojnim svojim propisima, suprotno preuzetim obavezama, onemogućio stvarnim i pravnim vlasnicima da uživaju svoja prava. 

- Na sjednicama Vijeća ministara nije bilo riječi o tome. Milslim da bi po logici stvari to bio resor Ministarstva vanjskih poslova. Ukoliko to ne bude tretirano, ja ću zatražiti da se pitanje imovine građana i firmi iz BiH stavi na sto.

Predložit ću to ministrima Zukanu Helezu, Edinu Forti i Elmedinu Konakoviću da to bude naš zajednički stav. To je važno pitanje koje se ne smije ignorisati. Mi imamo primjere kako Slovenija pa i Hrvatska traži svoj dio u privrednim objektima u BiH koja su u doba SFRJ zajedno gradile republike - kazao je za Faktor Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice. 

Ministar sigurnosti Nenad Nešić u izjavi za Faktor naglašava kako to nije njegov resor, ali da uprkos tome ima jasno mišljenje. 

- Moj stav je da se vrati imovina BiH, kako građanima, tako i firmama. Ako mi ispunjavamo obaveze, onda to trebaju i druge države. Organi BiH trebaju, kada je to u pitanju, pružiti pravnu pomoć. Znači, sve što nama pripada treba biti vraćeno, a mi ćemo onda vidjeti šta pripada entitetima i kako to podijeliti - rekao je Nešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.