open-navfaktor-logo
search
Reakcija
HP Mostar demantuje Sindikat: Reorganizirali smo dostavu s ciljem kraćeg zadržavanja radnika vani
Hrvatska pošta (HP) Mostar izvršila je reorganizaciju dostave u sklopu postojećeg radnog vremena s ciljem kraćeg zadržavanja radnika na vanjskom radu, napisali su to u demantu nakon što je Nezavisni sindikat radnika HP-a Mostar saopćio kako je uprava preduzeća, posluživši se preporučenim mjerama Vlade Federacije BiH u uvjetima ekstremnih temperatura, bez konsultacija sa Sindikatom promijenila radno vrijeme poštarima, ali na njihovu štetu.
05.08.2023. u 13:20
get url
text

- Zbog objektivnog informiranja javnosti smatramo potrebnim demantirati vijest o zloupotrebi preporuka Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o skraćenom radnom vremenu koju je svojim saopćenjem objavio sindikat. Temeljem spomenute preporuke, HP Mostar je izvršio reorganizaciju dostave u sklopu postojećeg radnog vremena s ciljem kraćeg zadržavanja radnika na vanjskom radu - napisali su iz HP Mostar.

Naime, kako dodaju, poštari u univerzalnoj dostavi bez obzira na organizacijski model dostave rade sedmično u petodnevnom režimu rada, izuzev kada se penzije datumski preklope sa subotom. Pojašnjavaju da je njihovo dnevno radno vrijeme u normalnom režimu rada od 7 do 15.30 sati s uključenom pauzom od 30 minuta.

- S obzirom na to da Hrvatska pošta Mostar organizacijski ima nekoliko modela na koji je organizirana dostava poštanskih pošiljaka (organizacija na užoj dostavi, auto dostava za šire i najšire dostavno područje, dostava gdje nema organizirana auto dostava), a imajući u vidu preporuku koju je donijelo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike vezano za vremensku nepogodu, uprava Društva je svojim cirkularnim pismom 40/23 definirala skraćenje boravka radnika na dostavi na otvorenom - ustvrdili su iz HP-a Mostar.

Dalje navode kako je za sve radnike na dostavi koji rade na užem dostavnom području skraćen boravak na dostavi i u skladu sa cirkularnim pismom je od 7.30 do 12 sati, te da je ostatak radnog vremena predviđen za rad u poštanskom uredu na pripremi pošiljaka za dostavu naredni dan.

- Za sve radnike na dostavi koji rade u auto dostavi (dostava se obavlja službenim vozilima) na širem i najširem dostavnom području organizacijski je u normalnom režimu rada predviđeno da skupa na dostavu idu dva poštara u jednom autu i radno vrijeme je od 7 do 15.30 sati), a prema novom cirkularnom pismu 40/23 za vrijeme trajanja vrućina predviđeno je da se poštari razdvoje i da kraće borave na dostavi (poštar 1 od 7.30 do 11.30, poštar 2 od 11.30 do 16 sati, uz rotaciju smjena na sedmičnom nivou) - pojasnili su.

Skraćenje boravaka na otvorenom

Još ističu da je cirkularnim pismom posebno napomenuto rukovodiocima koji na terenu organiziraju dostavu da najoptimalnije organiziraju i rasporede radnike na dostavi kako bi se zadovoljila svrha zbog koje se i donosi ova mjera, a to je skraćenje boravaka na otvorenom radnika zaduženih za dostavu.

Model auto dostave je, kako pojašnjavaju, zamijenio stari način dostave sa mopedima na ruralnim područjima sa dostavom službenim klimatiziranim vozilima, kako bi se uvjeti rada radnika na dostavi značajno unaprijedili, a time i učinkovitost dostave.

- Za sve radnike na dostavi koji rade na dostavnim područjima gdje nemamo organiziranu auto dostavu skraćen je boravak na dostavi i u skladu sa cirkularnim pismom je od 7.30 do 12 sati, a ostatak radnog vremena predviđen je za rad u poštanskom uredu na pripremi pošiljaka za dostavu naredni dan - ustvrdili su iz HP-a Mostar.

Napomenuli su da su se obavile konsultacije sa sindikatima prilikom donošenja odluka o radnom vremenu, u skladu s važećim propisima.

U konkretnom slučaju, kako dodaju, ne radi se o izmjeni radnog vremena već o "privremenoj izmjeni organizacije rada na dostavi" do 31. augusta, a usljed visokih temperatura temeljem preporuke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

U skladu sa Pravilnikom o radu postoje četiri radna mjesta predviđena za rad na dostavi, i to: pomoćni radnik za poštanske poslove, poštar, poštar za brzu dostavu i poštar-operater u poštanskom prometu.

- Ukoliko radnik na dostavi 'samo' radi na poslovima prikupa i dostave pošiljaka brze pošte raspoređuje se na radno mjesto poštara za brzu dostavu i u skladu sa Pravilnikom o radu s obzirom na složenost posla ima cca za pet posto veći koeficijent od poštara odnosno za cca 10 posto veći od pomoćnog radnika za poštanske poslove - napisali su u demantu.

S obzirom na to kako je pošiljka brze pošte kao i svaka druga pošiljka koju dostavljači dostavljaju u svakodnevnom radu, ali samo sa drugačijim tretmanom kada je rok u pitanju, u skladu sa opisom poslova za radna mjesta pomoćni radnik za poštanske poslove i poštar (poštar-operater u poštanskom prometu) obaveza je dostava i pošiljaka brze pošte kada se za to postoji poslovna potreba.

Granski kolektivni ugovor

Ukoliko pomoćni radnik za poštansko poslovanje i poštari imaju veći obim pošiljaka brze pošte na svom dostavnom rejonu zbog bilo kojeg razloga predviđena je da rukovodioci odobre stimulacije.

Što se tiče pregovora o GKU (Granski kolektivni ugovor), iz HP-a Mostar tvrde da su netačne tvrdnje da ni jedan prijedlog od sindikata koji učestvuju u pregovorima nije uvažen.

- Na sastancima predstavnika uprave Društva i oba sindikata s obzirom na složenost usaglašavanja (dva javna preduzeća – HP Mostar i BH Pošta i tri sindikalne organizacije) kao najoptimalnije rješenje predloženo je da se dio traženih prava riješi kroz Granski kolektivni ugovor, a dio zahtijeva da svako od javnih preduzeća (HP Mostar i BH Pošta) riješi interno u skladu sa finansijskim mogućnostima kroz izmjene Pravilnika o radu. U skladu s tim uprava HP Mostar iznijela je sindikalnim organizacijama koje djeluju u Društvu konkretan prijedlog povećanja od pet posto za sva radna mjesta srednje stručne spreme (SSS), po okončanju pregovora vezanih za Granski kolektivni ugovor - dodaju iz HP-a Mostar.

Napominju kako su svim radnicima HP Mostar od 1. januara ove godine, uzimajući u obzir ekonomske prilike koje su bile evidentne (poskupljenja) i inflacija, te finansijske mogućnosti Društva i prije otpočinjanja granskog kolektivnog pregovaranja linearno povećali plaće za sedam posto.

VEZANI TEKST - Sindikat Hrvatske pošte Mostar: Uvjeti rada loši, poštari daju otkaz

Temeljem odredbi Granskog kolektivnog ugovora i Pravilnika o radu HP Mostar o usklađivanju toplog obroka sa prosječnim rastom plaća u FBiH (obzirom na rast prosječne plaće u FBiH) svim radnicima je povećana naknada na ime toplog obroka od decembra 2022. godine do kraja jula 2023. godine za 28 posto.

Uzimajući u obzir pozitivno poslovanje u prvom polugodištu 2023. godine, uprava Društva će i u budućim postupanjima nastojati kontinuirano raditi na poboljšanju materijalnih uvjeta rada za sve radnike Društva, zaključuju iz HP-a Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.