open-navfaktor-logo
search
Pobijedila je i rak dojke
Heroina Nermina Krivić iz Ključa je 40 godina na dijalizi, još nije dobila najvažniji poziv u životu
Pored njene osnovne dijagnoze, hronične bubrežne bolesti, prije nekoliko godina dijagnosticiran joj je i rak dojke
Faktor
27.03.2024. u 18:45
get url
text
Nermina Krivić sa medicinskim osobljem
Nermina Krivić sa medicinskim osobljem
Nermina Krivić iz Ključa danas "obilježava" 40 godina od prvog uključenja na dijalizu.
- To je jedan cijeli radni vijek i više od dvije trećine njenog života koji je nije baš mazio. Već kao dijete nakon što su joj otkazali bubrezi, krenula je sa beskonačnim liječenjem, teškom i mukotrpnom dijalizom. Na listi čekanja za transplantaciju je decenijama, ali ova država nikada nije uspjela da sistemski riješi transplantacijski proces kako bi Nerka, ali i drugi pacijenti jednoga dana dobili "najvažniji poziv u životu", a to je poziv na transplantaciju - navode iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata (UDiT) FBiH i dodaju:
- Pored toga što je njen život zadnjih 40 godina težak, nekvalitetan, zapravo je to konstantno mučenje i preživljavanje, moramo se osvrnuti i na finansijski aspekt, jer je dijaliza jako skup način liječenja za razliku od transplantacije.
Nermina Krivić, ni kriva ni dužna, za 40 godina dijalize, ovu državu je koštala više od 1,5 miliona KM. Pored njene osnovne dijagnoze, hronične bubrežne bolesti, prije nekoliko godina dijagnosticiran joj je i rak dojke. Nerka se beskompromisno uhvatila ukoštac i sa ovom bolešću te se nevjerovatnom snagom, željom za životom, disciplinom i borbom uspjela riješiti ove opake bolesti.
Nermina Krivić
Kažu da je kroz sve ove godine imala nesebičnu podršku medicinskog osoblja.
- Sve te teške decenije Nerkinog života, preživljavanja na dijalizi, imala je više nego odličnu podršku od medicnskog osoblja na dijalizi koji joj je danas priredio pravo malo iznenađenje za njenih 40 godina dijalize. Mi kao Udruženje smo sretni što u svojim redovima imamo Nerku. Tokom svih godina dijalize bila je aktivna u Udruženju hroničnih bubrežnih bolesnika Unsko-sanskog kantona (HBBUSK) i Udruženju žena oboljelih od karcinoma dojke, a trenutno je član Upravnog odbora UDiTB FBiH gdje daje svoj ogroman doprinos u radu a sve na dobrobit pacijenata na dijalizi.
Mi joj želimo da njenoj agoniji napokon dođe kraj i da napokon dobije najvažniji poziv u životu te da se čim prije transplantira i tako dobije novu šansu za puno bolji i ljepši život, jer ona je to zaslužila - poručili su iz Udruženja dijaliziranih i transpalntiranih bolesnika FBiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.