open-navfaktor-logo
search
Pomoć
Helez potpisao naredbu, jedinica OSBiH u petak 11. augusta odlazi u Sloveniju
Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine potpisao je naredbu o upućivanju Jedinice privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sloveniju, gdje će pomagati u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile ovu državu. 
08.08.2023. u 17:00
get url
text

VEZANI TEKST - Helez za Faktor: Dvije jedinice OSBiH spremaju se za Sloveniju

Jedinica će u Sloveniji boraviti mjesec dana, a u zavisnosti od situacije na terenu ostavljena je mogućnost produženja misije. 

Pripadnike Oružanih snaga BiH na put u Sloveniju ispratit će iz kasarne Kozara u Banjoj Luci u petak 11. augusta zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović. 

Ministarstvo odbrane BiH dobilo je zahtjev Mehanizma za civilnu zaštitu za pružanje pomoći Sloveniji koji se nalazi pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Slovenija je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu uputila zahtjev za pružanje međunarodne pomoći nakon velikog nevremena i obilnih padavina u kojem su poplavljeni brojni objekti i oštećene saobraćajnice. Također, ova država od NATO-a je zatražila helikoptere, vojnike i montažne mostove. Hrvatska i Mađarska pomogle su helikopterima, a Njemačka timom civilne zaštite.

Iz svojih domova širom sjeverozapadne i centralne Slovenije evakuirane su hiljade ljudi. Slovenski mediji javljaju da vojska, vatrogasci i spasioci pokušavaju osloboditi ostale i raščistiti ulice. Od petka je šest ljudi poginulo.

Slovenska agencija za okoliš saopćila je da su se poplave u ponedjeljak počele povlačiti, no neka su područja još uvijek odsječena. Evropska unija ponudila je teške mašine i inženjerijske jedinice. 

Premijer Slovenije Robert Golob rekao je da će prema posljednjim procjenama štete od katastrofalnih poplava u Sloveniji doseći nekoliko milijardi eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.