open-navfaktor-logo
search
Probijeni svi rokovi
Helez dostavio Predsjedništvu BiH spisak: Ko će biti novi generali OSBiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez proslijedio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine spisak sa imenima članova novog generalskog kora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
10.11.2023. u 09:59
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto Bećirović uporno blokira imenovanje novih generala OSBiH, mogu li zbog toga Bošnjaci ostati bez jednog generala?

Ovaj spisak Helez je usaglasio sa svojim zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem. Na spisku se nalaze imena 13 generala čija imenovanja već na narednoj sjednici treba da potvrdi Predsjedništvo BiH, a potom i Parlamentarna skupština BiH.

Za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH predložen je Gojko Knežević, a na mjesta njegovih zamjenika za operacije odnosno resurse Marko Stojčić i Mirsad Ahmić.  

Mirzet Lubenović je predložen za komandanta Operativne komande, a za zamjenike za operacije i resurse Nebojša Bošnjak i Zdravko Rezo.

Na mjesto komandanta Komande za podršku predložen je Tomo Kolenda, a za zamjenike za operacije i resurse Jasmin Čajić i Radovan Jović.

Slaven Blavicki, Fahir Žilić i Milorad Krajšumović su predloženi za komandante Četvrte, Pete i Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH.

VEZANI TEKST - NATO i EUFOR traže hitan sastanak: Bećirovićev šef kabineta Kožljak preuzeo mjesto vrhovnog komandanta OSBiH!?

Na poziciju generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane predložen je Edin Fako.

Prije nekoliko dana NATO i EUFOR uputili su novo pismo Helezu, Goganoviću i Galiću, te ih upozorili da je kašnjenje u imenovanju od 19 mjeseci nedopustivo, te da predstavlja presedan. NATO i EUFOR, podsjećamo, u nekoliko navrata do sada su upozoravali na činjenicu da je postojećem generalskom koru mandat istekao još u martu prošle godine.

Problema je bilo i kod usvajanja strukture generalskog kora, koje je Helez dostavljao uredno Predsjedništvu BiH, ali je konstatno imao opstrukcije iz kabineta Denisa Bećirovića.

Kako je već Faktor pisao, Željko Komšić i Željka Cvijanović su bili saglasni, ali je zamjerke imao jedino Bećirović koji je tražio dodatne konsultacije na konsultacije, a u nekoliko navrata upravo zbog neimenovanja novih generala Oružanih snaga BiH intervenirali su i NATO Štab u Sarajevu i EUFOR. Upozorili su Predsjedništvo BiH da se krši Zakon o odbrani BiH jer je postojećem generalskom koru mandat istekao prošle godine.

Struktura generalskog kora napokon je usvojena u Predsjedništvu BiH u julu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.