open-navfaktor-logo
search
Obolio od melanoma
Hašim Abidović mjesecima čeka terapiju, supruga očajno pita: Trebam li se veseliti kad neko umre jer će tada možda dobiti lijek
Pedesetrogodišnjem Hašimu Abidoviću iz Zavidovića ljekari su dijagnosticirali melanom, zloćudni tumor kože u maju prošle godine kada je i operisan.
13.01.2024. u 08:20
get url
text

Na listu za lijek "Tafinlar Mekinist" Fonda solidarnosti, koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Hašim je stavljen 1. jula 2023. da bi mu terapija bila odobrena tek 20. decembra prošle godine, ali je još nije dobio.

Mjesečna terapija u BiH košta 25.000 KM

S obzirom na to da se radi o invazivnom tipu melanoma, lijek, čija mjesečna terapija u BiH košta 25.000 KM, prema preporuci ljekara, Hašimu je odmah morao biti uključen, pa su se on i njegova porodica morali sami snalaziti.

- Operisan je 25. maja prošle godine kada je ljekar kazao da terapija odmah mora biti uključena. Međutim, tek 15. septembra bili smo u mogućnosti da kupimo lijek u Turskoj koji je u toj zemlji znatno jeftiniji nego kod nas jer mjesečna terapija u Turskoj košta sedam i po hiljada KM. Uključili su se prijatelji, komšije, kolege mog supruga, sindikati, udruženje, pomogao je svako koliko je mogao. Snalazimo na razne načine kako bi Hašim imao lijek jer sad ne smijemo prekidati terapiju - govori Fikreta Abidović, Hašimova supruga.

VEZANI TEKST - Pacijenti umiru čekajući terapiju, Vlada FBiH pomaže budžetlije: "Pokazali koliko su im nebitni životi građana"

Hašim je na odobrenje terapije čekao gotovo šest mjeseci, ali ni sada mu to, kako kaže njegova supruga, ništa ne znači jer lijek od Fonda solidarnosti još nije dobio.

- Spojili smo se i sa ljudima preko udruženja, pa kome ostane lijeka. Žalosno je, ali to moram reći: "Situacija je takva da kad neko umre, trebamo se veseliti jer će možda moj suprug dobiti lijek". To je nažalost naša zbilja i strašno je šta vlast u ovoj zemlji i političari dozvoljavaju da teško bolesni pacijenti to proživljavaju. Mi još lijeka imamo za 20 dana, a onda ne znam šta da radimo jer nemamo nikakvih informacija iz Fonda solidarnosti, a da bi terapija na vrijeme stigla iz Turske moramo je poručiti barem 15 dana ranije. Tolika je procedura u nabavljanju lijeka da vam ne mogu opisati - ističe Fikreta.

Sav stres odražava se i na Hašima, koji je kako kaže Fikreta, prije desetak dana završio u Kantonalnoj bolnici Zenica.

- Oboljelima od melanoma imunološki sistem začas oslabi. Dovoljno je malo stresa da izazove temperaturu, zato pokušavam da ne pričam o bolesti i kroz šta sve prolazimo pred njim. Vjerujte, ko nije prošao ovu agoniju, ne može mu se opisati. Život prije maja prošle godine i nakon tog mjeseca za našu porodicu potpuno su dva različita života - objašnjava Fikreta.

Kaže kako je sramota šta rade od bolesnih ljudi te da živi u Sarajevu ne bi, dodaje, odlazila ispred Federalnog parlamenta, Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

- Pa nek rade od mene šta hoće. Bolje je biti i u zatvoru nego sve ovo mjesecima proživljavati. Sreća je što imamo puno prijatelja koji su priskočili u pomoć, ali ne dao Bog nikome da moli jer je to toliko neprijatno iskustvo. Molimo za pomoć, a suprug, koji radi u policiji, i ja u školi, decenijama smo odvajali za liječenje, a onda kada dođete u situaciju da vam treba adekvatna zdravstvena usluga, ne možete je dobiti - ispričala nam je Fikreta Abidović.

Agonija se nastavlja i u 2024. godini

Slučaj porodice Abidović iz Zavidovića samo je jedan u nizu u Federaciji BiH. Trenutno na listi čekanja za terapije i određene medicijske usluge pri Fondu solidarnosti čeka oko 1.700 pacijenata.

 VEZANI TEKST - Teški pacijenti izašli na proteste: Nadležni prave milionske uštede i oročavaju novac dok bolesni umiru

Da bi liste bile sanirane, do kraja 2023. trebalo je na račun Zavoda uplatiti 70 miliona KM, no Vlada FBiH krajem oktobra izdvojila je šest puta manje (10 miliona maraka) te pozvala kantonalne vlasti da namire ostatak.

Pritom Federalna vlada nije dala upute da li za to postoje zakonska uporišta, puštajući tako predstavnike udruženja pacijenata da obilaze kantone i "prose" novac od njih.

Do sada su bili u šest kantona, ali novca ni na vidiku.

I dok se čeka da vlast pokaže barem zrno empatije za teško bolesne pacijente, mnogi na listama čekanja, među kojima je najviše onkoloških bolesnika, umiru ne dočekavši lijek.

Da li će za one koji prežive 2024. biti godina spasa, ostaje da vidimo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.