open-navfaktor-logo
search
Ministar zdravstva KS
Hasanović o otvaranju onkološkog odjela u Općoj bolnici: Bio je privatnik iz Banje Luke, ne mislim da je to pametno
Dr. Banjin je sa kliničkog centra prešla u Opću bolnicu. To jesu lične stvari svakoga od nas, ali svi ti doktori imaju mjesta na KCUS-u, da se vrate, da se prošire kapaciteti i da nastave raditi
Autor: A. S.
21.03.2024. u 19:42
get url
text
Dr. Enis Hasanović
Dr. Enis Hasanović
Zašto se u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ne otvara Odjel za onkologiju iako je sve već odavno spremno?
Ideja je to prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, direktora ove zdravstvene ustanove, od prije nekoliko godina koja nikako da ugleda svjetlo dana.
Ministar ne vidi smisao
U nedavnom razgovoru za Faktor, prof. dr. Maja Banjin, specijalista interne medicine i subspecijalista onkolog, koja je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prije nekog vremena prešla u Opću bolnicu, kazala je "kako je u ustanovi već odavno sve spremno za otvaranje onkološkog odjela, ali da nedostaje - papir".
Na naše pitanje, ko koči otvaranje odjela - Banjin je odgovarila da je to - "politika, odnosno da je sve zapelo na relaciji Federalnog i Ministarstva zdravstva KS".
No dr. Enis Hasanović, ministar zdravstva KS, "u ovoj ideji ne vidi baš neki smisao, odnosno nije mu jasno, jer Onkologija je tercijarni nivo zdravstvene zaštite, a mi, kako je kazao, hoćemo Opću kao kantonalnu bolnicu koja pruža usluge sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite".
- U postojećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti nema tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u kantonalnim bolnicama. Osim toga, imamo nekoliko stotina metara između dvije zdravstvene ustanove, mislim na KCUS, gdje se nalazi Klinika za onkologiju i Opću bolnicu. Ne vidim zašto bismo to duplirali. Dr. Maja Banjin je sa kliničkog centra prešla u Opću bolnicu. To jesu lične stvari svakoga od nas, ali svi ti doktori imaju mjesta na KCUS-u, da se vrate, da se prošire kapaciteti i da nastave raditi - ističe Hasanović.
Dodaje, kako je za otvaranje Odjela za onkologiju u Općoj bolnici "postojala i priča da se oformi privatno partnerstvo unutar ustanove".
- Postojala je neka inicijativa o nekom privatniku iz Banje Luke koji bi uložio novac, kupio aparate, a da onda sredstva naplaćuju od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Tu njihovu incijativu nisam ni razmatrao, niti sam se našao sa njima, oni su tražili sastanak sa mnom. Moj stav je da onkologiju ne treba dati privatnicima, jer to nije pametno. Osim toga, to nije ni u skladu sa zakonom. Dakle, govorim vam o jedinoj inicijativi, druge nisam imao, kada je riječ o otvaranju odjela za onkologiju u Općoj bolnici, u smislu da je ta ustanova nešto samo pokretala - naglašava Hasanović.
Internistička onkološka terapija
Zamisao je, kako nam je ranije kazala Banjin, "bila da se u Općoj bolnici otvori manji Odjel za onkologiju u kojem bi pacijenti mogli biti podvrgnuti internističkoj onkološkoj terapiji (kemoterapija), a na raspolaganju bi im bili i biološki lijekovi i imunoterapija".
- To je ogroman terapijski segment za maligne bolesti sa jako puno modaliteta. Cilj je bio da se jedan dio pacijenata iz KS usmjere ka Općoj bolnici i na taj način prvo - pacijentima osigura adekvatan vremenski tretman jer je Klinika za onkologiju u KCUS-u zaista dobro kapacitirana i odlično radi, ali zbog nedovoljnog broja kreveta i ljekara nije u stanju opskrbiti onkološku patologiju u KS u adekvatnom terminu. Rezultat toga su formirane liste čekanja pacijenata za prvi, a potom i za konzilijarne preglede i na kraju za samu terapiju, gdje se gubi dragocjeno vrijeme. Uradi se sve što treba, ali se ne uradi na vrijeme, a vrijeme je vrlo važan faktor kod onkoloških pacijenata - pojasnila nam je Banjin početkom ovog mjeseca.
Međutim, ako je sve tako, ministar Hasanović smatra "da se onda na kliničkom centru trebaju proširiti kapaciteti, osigurati više aparata i zaposliti više ljekara".
- Razumijem šta govori dr. Banjin, međutim, daleko lakše je na Kliniku za onkologiju ubaciti još, primjera radi 10 novih kreveta i dovesti još tri ljekara, nego otvarati nove odjele - kazao je Hasanović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.