open-navfaktor-logo
search
Udruženje Pomozi.ba
Hadžići: 43 migranta sa malom djecom sklonjena sa otvorenog, šta će biti dalje s njima
Četrdeset i tri osobe, porodice sa malom djecom, koje su dvije noći provele pod otvorenim nebom ispred kampa Ušivak u Hadžićima privremeno su smještene u jedan objekat.   
24.09.2020. u 09:06
get url
text

VEZANI TEKST - Ispred kampa u Hadžićima: Migrantske porodice sa djecom spavaju na otvorenom, ko je zakazao

Udruženje Pomozi.ba reagiralo je odmah nakon što su se na društvenim mrežama i u medijima pojavile informacije o njima. 

- Dio porodica koje su spavale pod vedrim nebom ispred kampa Ušivak, bit će u toplom i na suhom. Porodice sa djecom od kojih su neke i sa bebama smjestili smo u jedan objekat gdje će dobiti i svaku drugu potrebnu pomoć. Pomozi.ba osigurala je smještaj za 43 osobe, s tim da je ovo samo privremeno rješenje - kažu iz Pomozi.ba, upozoravajući da će problemi nastati jer dolazi zima. 

Enes Kaljanac u ime IOM-a kaže da je već duži period kapacitet kampa Ušivak u Hadžićima popunjen.

- U kampu je trenutno smješteno 936 osoba, a kapacitet iznosi 800 osoba. I ovako imamo previše ljudi. Nemamo mjesta. Kada neko ode smjestimo nekog drugog. Bukvalno se traži dodatni krevet. Sada organizujemo transport migranata koji se nalaze ispred kampa. Dio tih korisnika koji se nalaze ispred kampa je bio izmješten u kamp Delijaš, ali su se vratili, pa smo u procesu koordinacije da vidimo gdje ih možemo smjestit. Tu su i država i politika i svašta nešto – kaže Kaljanac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.