open-navfaktor-logo
search
Načelnik proziva
Gutić: Kukić koristi RMU Banovići da ucjenjuje FBiH, a rudnik je u 2023. imao ogroman gubitak
Mogu samo potvrditi navode bivšeg direktora Rudnika mrkog uglja Banovići Kadrije Modrića da je iza ovog preduzeća najslabija godina od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu, kaže za Faktor Bego Gutić, načelnik Općine Banovići.
23.01.2024. u 07:55
get url
text

VEZANI TEKST - Gutić: RMU Banovići već nekoliko mjeseci ne izmiruje obaveze prema Općini, potraživanja su skoro milion KM

Modrić je u emisiji Istraga sedmice Hayat televizije ustvrdio da je "do 25 miliona KM gubitak za 2023. godinu, najveći u historiji rudnika Banovići".

- Kao načelnik Banovića imam obavezu pratiti stanje u RMU Banovići u kojem radi čak 40 posto Banovićana, što dovoljno pokazuje koliko je ovo preduzeće važno za našu općinu. Nakon nezakonite smjene rukovodstva rudnika u junu prošle godine, upozoravali smo da će biti ovakva situacija. Rudnik je predat čovjeku sa crne liste - ističe Gutić i nastavlja:

- Mirsad Kukić putem rudnika ucjenjuje cijelu Federaciju BiH. Obustavio je isporuku uglja iz Banovića za Termoelektranu Tuzla i sada je Elektroprivreda BiH primorana nabavljati ugalj iz mahom privatnih rudnika. Ugalj iz Banovića se navodno prodaje privatnim kompanijama po jednoj cijeni, a onda ga one plasiraju EPBiH po znatno većoj i u toj razlici pojedinci zarađuju. Rudnik je u 2023. godini proizveo 200.000 tona manje uglja u odnosu na 2022. kada su njegovu upravljačku strukturu činili kadrovi SDA. 

VEZANI TEKST - Smijenjena kompletna uprava RMU Banovići

Gutić naglašava kako će loše poslovanje RMU Banovići neminovnmo imati posljedice na Općinu Banoviće.

- Rudnik duguje Općini Banovići blizu milion KM. To čini 10 posto od izvršenja općinskog budžeta i radi se o finansijskim sredstvima značajnim za normalno funkcionisanje općinskog organa uprave. Istovremeno, ako plaće budu kasnile ili se budu smanjivale, to će negativno utjecati na život stanovnika Banovića. Nažalost, šteta je višestruka - podvlači Gutić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.