open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH
Gdje u BiH možete dobiti dozvolu za upravljanje plovilom i kojim morima smijete ploviti?
Autor: M. Ču.
19.03.2024. u 21:08
get url
text
Kako i gdje u Bosni i Hercegovini možete dobiti dozvolu za upravljanje plovilom, važi li ona samo u našoj domovini, odnosno je li validna i u drugim državama?
Ova pitanja uputili smo Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, a nakon što se našoj redakciji obratio čitalac koji kaže da je "položio za voditelja brodice B kategorije u Neumu, prije 20 godina", ali, kako je istakao, "problem je nastao što sa tom dozvolom ne može voziti brod sa hrvatskom zastavom, nego samo sa bh. zastavom".
- Nadležno ministarstvo kao i lučka kapetanija šute o tome. Koliko naših sugrađana ima dozvolu iz Neuma i voze brod i ako ih zaustavi policija i kapetanija, dobiju kaznu što voze bez dozvole jer ne znaju da se ne priznaje ta dozvola - između ostalog pisalo je u mailu. 
U odgovoru Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, koje je potpisala ministrica Andrijana Katić, kazali su za Faktor da "dozvola za upravljanje plovilom izdata u Kapetanici Ostrožac i Kapetaniji Neum nakon položenog ispita su međunarodno priznate dozvole i važe u svim državama".
- Te možemo kazati kako nije tačan navod da one nisu priznate u Crnoj Gori i Republici Hrvatskoj, te da se imaoci dozvola iz Kapetanije Neum kažnjavaju zbog nepriznavanja važenja dozvole – pojasnili su za Faktor iz ministarstva.
Kažu da je "činjenica da se sa dozvolom izdanom u Bosni i Hercegovini ne može upravljati plovilom koje je registrovano u Republici Hrvatskoj, koji imaju za cilj sprečavanje carinske prevare".
- Sa plovilom registrovanim u Bosni i Hercegovini i sa dozvolom izdatom u kapetanijama u Ostrožcu i Neumu moguće je upravljati plovilom u vodama Republike Hrvatske, Crne Gore ili bilo koje druge države za što je potrebno platiti vinjetu državi domaćinu. Također bismo povukli paralelu u vezi s drumskim saobraćajem gdje vozač sa vozačkom dozvolom izdatom u BiH ne može upravljati sa vozilom registarskih oznaka nekih evropskih zemalja – zaključili su iz ministarstva.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.