open-navfaktor-logo
search
Potvrdilo Tužilaštvo
Formiran predmet protiv Siniše Skočibušića i proizvođača flaširanih voda u kojima su pronađene bakterije i fekalije
Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona formiralo je predmet protiv direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniše Skočibušića i još nekoliko osoba iz ovog zavoda, kao i drugih NN proizvođača flaširanih voda.
01.08.2023. u 18:42
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto građani ne znaju u kojim su vodama pronađene bakterije; Zavod: To je poslovna tajna, šta kažu u FUZIP-u

Ova informacija potvrđena je Federalnoj televiziji, a predmet je formiran zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, te proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih životnih namirnica.

Krivičnu prijavu protiv Skočibušića i ostalih podnio je predsjednik BOSS-a i advokat Mirnes Ajanović.

Rečeno je da će više informacija biti poznato nakon provjera Federalne uprave policije te analize određene dokumentacije.

U novembru prošle godine sedam voda za piće, u kojima su redovnim monitoringom Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pronađene bakterije koje ne bi smjele biti prisutne, povučene su iz prodaje, ali je javnost ostala uskraćena za odgovore na pitanja o kojim je vodama riječ.

S obzirom na to da je Zavod za javno zdravstvo FBiH, na čijem čelu je Siniša Skočibušić, "ko zmija noge" danima krio nazive firmi za proizvodnju flaširane vode, u čijim su vodama pronađana opasne bakterije ( a nije poznato ni dan danas), Ajanović je Federalnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Siniše Skočibušića, direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH i drugih odgovornih osoba, Agencije za sigurnost hrane BiH i proizvođača flaširanih voda za piće za koje je utvrđeno da su bakteriološki neispravne i da sadrže fekalne materije.

Federalno tužilaštvo predmet je delegiralo Tužilaštvu HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.