open-navfaktor-logo
search
Presuda Suda BiH
Firma Trgotank iz Fojnice kažnjena sa 2,5 miliona KM zbog porezne utaje ili prevare
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine jučer je donijelo drugostepenu presudu u predmetu Trgotank d.o.o. Fojnica, kojom je ova firma proglašena odgovornom za poreznu utaju ili prevaru.
28.07.2023. u 13:20
get url
text

VEZANI TEKST - Optuženi Miroslav Vrljičak i drugi: Utajeno više od 200.000 KM poreza

Sud je optuženoj pravnoj osobi, na osnovu zakonskih propisa, izrekao novčanu kaznu u iznosu od 2.500.000 KM, koju je ova firma dužna platiti u roku od tri mjeseca od dana pravomoćnosti presude, pod prijetnjom prinudne naplate, saopćeno je iz Suda.

- Optužena pravna osoba Trgotank d.o.o. Fojnica oglašena je odgovornom što je kao pravna osoba raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 673.827,87 KM. Tu korist su u ime, za račun i u korist iste ostvarili pravomoćno osuđeni Miroslav Vrljičak, u svojstvu direktora – odgovorne osobe u pravnoj osobi i pravomoćno osuđeni Vjekoslav Bošnjak, u svojstvu opunomoćene osobe pravnog lica u svim pravnim poslovima, umanjenom za zbirni iznos od 205.470,15 KM, što predstavlja iznos neosnovano prikazanog, obračunatog i ostvarenog odbitnog ulaznog PDV-a, po osnovu fiktivnih nabavki. Ove radnje i pripadajući zbirni iznos su predstavljale predmet odlučivanja u prekršajnom postupku pred drugim sudom u kojem je doneseno rješenje i koje radnje stoga predstavljaju presuđenu stvar, pa je optužena pravna osoba u konačnici raspolagala iznosom od 468.357,72 KM protivpravne imovinske koristi - navodi se u saopćenju Suda BiH.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba trećestepenom vijeću Apelacionog odjeljenja u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka presude.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.