open-navfaktor-logo
search
Eurointegracije
Evropsko vijeće danas razmatra otvaranje pregovora s BiH
Fena
21.03.2024. u 08:23
get url
text
Čelnici država članica Europske unije okupit će se danas i sutra na redovnom proljetnom sastanku gdje će, među ostalim, donijeti odluku o eventualnom otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.
Kako je najavljeno iz Evropskog vijeća, tokom dvodnevnog samita bit će razmotrena politika proširenja EU-a, s posebnim osvrtom na najnovija događanja u Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji.
Čelnici EU-a na sastanku u decembru prošle godine dali su zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što zemlje poduzmu relevantne korake navedene u izvještaju Evropske komisije o proširenju.
Također su izrazili spremnost za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom kada bude postignuta neophodna usklađenost s kriterijima za članstvo.
Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen prošle sedmice je ocijenila da je BiH, otkako je dobila kandidatski status, napravila ''impresivne korake'' u evropskim integracijama.
- Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju, te Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma - rekla je tada von der Leyen.
Pored razgovora o Bosni i Hercegovini, čelnici EU-a na samitu će raspravljati o nizu drugih važnih tema, uključujući kontinuiranu podršku Ukrajini, pitanje sigurnosti i odbrane, razvoju situacije na Bliskom istoku te migracijskim pitanjima.
Također, na marginama sastanka održat će se Euro samit na kojem će se raspravljati o ekonomskoj situaciji.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.