open-navfaktor-logo
search
Subvencija energenata
EU pomoć u Brčko distriktu: Za penzionere 150 KM, a za ostale kategorije po 75 KM
Pomoć Evropske unije za subvenciju energenata ugroženim domaćinstvima dodijeljena je i Brčko distriktu gdje nam je rečeno kako je podjela pomoći korisnicima u toku.
22.12.2023. u 12:37
get url
text

Brčko distrikt je od EU-a dobio na raspolaganju 977.915 KM.

- "Pomoć" je u izvršenju i provodi se prema odobrenoj Metodologije za implementaciju mjere: Subvencije za energetski siromašne potrošače za račune za struju; odnosno, korisnicima socijalno programskih mjera Brčko distrikta BiH - navodi Alma Mustafić, portparolka Vlade Brčko distrikta.

Kategorija penzionera koji su ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć imaju pravo na 150 KM.

Pravo na pomoć od po 75 KM koje su uplaćene imaju nezaposlene osobe koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, a koja su evidentirana do 1.10.2023. godine i to žene sa navršenih 55 godina života i starije i muškarci sa navršenih 60 godina života i stariji.

Na tekuće račune po 75 KM je uplaćeno i korisnicima stalne osnovne novčane pomoći, koji su evidentirani u Pododjeljenju za socijalnu zaštitu

Zatim, hraniteljskim porodicama djece bez roditeljskog staranja i punoljetnih osoba smještenih u hraniteljske porodice, evidentirani u Pododjeljenju za socijalnu zaštitu.

Zatim, porodicama djece ometene u psihofizičkom razvoju, koji su evidentirani u Pododjeljenju za socijalnu zaštitu, kao i ratnim vojnim invalidima i mirnodopskim invalidima evidentiranim u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, čija lična invalidnina ne prelazi iznos najniže penzije (u obzir se uzimaju podaci oba entiteta).

U izvršenju je isplata za 7.123 penzionera, 782 korisnika stalne osnovne novčane pomoći, 514 porodica djece sa posebnim potrebama, 31 hraniteljsku porodicu, 638 ratnih vojnih invalida i 572 mirnodopska invalida i 2.563 sa zavoda za zapošljavanje. 

Upitali smo da li su oni raspisali javni poziv kao što je to učinjeno u FBiH ili su odredili korisnike prema postojećim evidencijama.

- Vlada Brčko distrikta BiH je donijela Odluku o odobravanju programa utroška sredstava: donaciju pojedincu po osnovu Sporazuma o finansiranju godišnjeg AP u prilog Paketu za energetsku podršku za Zapadni Balkan za 2023.godinu, u koju je "ugrađena" Metodologija za implementaciju mjere: Subvencije za energetski siromašne potrošače za račune za struju - navodi Mustafić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.