open-navfaktor-logo
search
Poslovni forum
Erdogan pozvao turske investitore i poslao snažnu poruku: Uvijek ćemo biti uz BiH
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je na današnjem Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina – Turska u Sarajevu turske investitore da intenziviranjem ulaganja u BiH doprinesu razvoju ove zemlje. 
06.09.2022. u 21:27
get url
text

Erdogan je na poslovnom forumu u organizaciji Vijeća za poslovnu saradnju Turske – BiH (DEIK) i Vanjskotrgovinske komore BiH podsjetio na izvrsne bilateralne odnose dvije zemlje u vrijeme kada obilježavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ekonomske veze, kako je rekao Erdogan, pored toga što doprinose jačanju bilateralnih odnosa među državama, istovremeno doprinose i jačanju stabilnosti i blagostanja u regionu.

Erdogan je zahvalivši DEIK-u na učešću u organizaciji foruma istakao kako je Turska uvijek posebnu pažnju posvećivala odnosima sa BiH.

- Naša politika prema Bosni i Hercegovini uvijek je bila iskrena, ujedinjujuća i objektivna. Na ovom prostoru koji objedinjuje različitosti, etničke i vjerske podjele ne mogu donijeti ništa osim boli i suza - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je rekao kako su događaji u mnogim dijelovima svijeta pokazali kako sukobi nikome ne donose ništa dobro.

Erdogan je kazao kako je u predstojećem periodu koji donosi i izbore neophodno držati se dalje od retorike podjela, jer je to važno za ekonomiju ali i unutrašnju stabilnost Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Turske ponovio je da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet, političku stabilnost i suverenitet BiH.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo zbog rasta obima trgovinske razmjene između dvije zemlje, ali i naglasio kako postoji prostor za unapređenje odnosa u ovom domenu. Podsjetio je da je obim trgovinske razmjene u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine povećan za 15 posto te da je dosegao 627 miliona dolara.

Turski predsjednik je podsjetio da su tokom današnjih sastanaka razmatrani i načini dinamiziranja izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, kazavši da je to projekat mira koji ne spaja samo države, nego i ljude u regionu.

Predsjednik Turske je podsjetio i da turske investicije, kada se uračunaju i projekti pomoći BiH dosežu milijardu dolara.

Erdogan je ponovio podršku BiH na svim poljima.

- Podvlačim da ćemo na svim poljima i dalje i uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu - poručio je Erdogan.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina – Republika Turska u Sarajevu izjavio je da je Turska strateški partner države BiH u svim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju.

- Zahvaljujem predsjedniku Erdoganu što je u fokus svoje posjete Bosni i Hercegovini stavio ekonomsku saradnju. Republika Turska je strateški partner naše države u svim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju. Zahvaljujem Poslovnom vijeću Turska - BiH i Vanjskotrgovinskoj komori, na organizaciji ovog izuzetno značajnog foruma. Od krucijalne je važnosti da imamo ovakve okvire saradnje i uspostavljanja novih poslovnih veza. Zato dajem punu podršku ovom forumu i ohrabrujem njegove organizatore da ga pretvore u redovnu manifestaciju - kazao je Džaferović te dodao:

- Kao i svi drugi fenomeni društva, ekonomija je samo poseban vid odnosa među ljudima. Ekonomske veze su veze među ljudima. Zato najbolji način da ojačamo ekonomske veze jeste da otvorimo mogućnosti upoznavanja i povezivanja privrednika. Čini mi posebno zadovoljstvo vidjeti, uz predsjednika Erdogana, uvažene ministre i privrednike.

Podsjetio je da Bosna i Hercegovina i Turska imaju posebne historijske, kulturne i međuljudske odnose.

- Stoljećima smo živjeli u istom državnom okviru. Taj period učinio je da se znatno bolje razumijemo. Snažne kulturne i civilizacijske veze, koje su izgrađene između naših naroda, ostale su sve do danas. Zato Republika Turska ima specijalan značaj za Bosnu i Hercegovinu. Naši ukupni odnosi, otvaraju mogućnosti i za intenzivne ekonomske odnose. U proteklih nekoliko decenija, zahvaljujući intenzivnoj saradnji vlasti Bosne i Hercegovine i vlasti Republike Turske na čelu sa predsjednikom Erdoganom, mi smo već uspjeli napraviti važne iskorake. Naši ekonomski odnosi su snažno uznapredovali, o čemu svjedoče i egzaktni parametri - rekao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naveo šta je urađeno da se poboljšava rast trgovinske razmjene između dvije zemlje.

- Prvi parametar je rast naše trgovinske razmjene. Prije skoro dvije decenije, 2003. godine, kada smo potpisali prvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Turske, naša trgovinska razmjena iznosila je 70 miliona dolara, na godišnjem nivou. Pod kraj prošle godine, trgovinska razmjena između naše dvije države iznosila je 845 miliona dolara, a tokom ove godine očekujemo da dosegne milijardu dolara. Danas tokom jednog-dva mjeseca, Bosna i Hercegovina i Turska ostvare veću trgovinsku razmjenu, nego ranije tokom čitave godine - istaknuo je Džaferović.

On je izrazio želju da i u idućim godinama i decenijama BiH i Turkiye nastave ovim trendom, kako bi napravili novi iskorak i kako bi u budućnosti mogli navoditi nove uspjehe i rekorde.

- Da naše namjere nisu samo lijepe želje, pokazali smo i u ovom mandatu, kada smo potpisali novi, revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Ovaj sporazum garantuje da ćemo vrlo brzo povećati našu trgovinsku razmjenu na više od milijardu dolara. Drugi parametar o kojem želim govoriti je rast direktnih stranih investicija. Kada govorimo o ovome, trebamo se voditi egzaktnim podacima, govoriti jezikom činjenica, a ne stereotipa ili propagande. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, tokom prošle godina, Turska je na drugom mjestu najvećih stranih ulagača u Bosnu i Hercegovinu. Više od 15 posto ukupnih stranih investicija, u 2021. godini, došlo je iz Turske u našu zemlju. Čvrsto vjerujem da će u godinama koje su pred nama, ovaj trend još više rasti, na obostranu korist. Potrebno je posvećeno raditi kako bi se još povećala ulaganja iz Turske u BiH. U tome vidim svrhu i ovog foruma - dodao je Džaferović.

Poručio je također da je Bosna i Hercegovina dobra šansa za turske investitore.

- Mi se nalazimo u neposrednoj blizini tržišta Evropske unije. Također, kao država koja se nalazi u procesu integracija u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina ima povoljan ekonomski i trgovinski položaj. Nadalje, imamo snažnu tradiciju industrijske proizvodnje i kvalifikovanu radnu snagu. Postoji ogroman prostor za ulaganje u poljoprivredi, prehrambenoj i drvnoj industriji, energetici, građevinarstvu, turizmu, hemijskoj i tekstilnoj industriji, različitim uslužnim djelatnostima i brojnim drugim sferama - pojasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Džaferović je naglasio da će vlasti Bosne i Hercegovine, na svim novima, uvijek imati otvorena vrata i sluh za turske investitore.

- Ne mogu vam obećati da neće biti problema, njih uvijek i svuda ima, ali vam mogu obećati da ćete u vlastima ove države imati partnera koji će vam pomoći da ih savladate. Želim vam ugodan boravak u Bosni i Hercegovini. Želim vam da se prijatno osjećate u Sarajevu. Želim vam da steknete nova poznanstva i nove poslovne veze. Želim vam da uspijete u svome poslu. Želim da zajedno uradimo ono s čime će se nove generacije ponositi - zaključio je Džaferović.

Poslovni forum je organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turkiye (DEIK). U sklopu programa su organizirani i poslovni susreti privrednika grupisani po privrednim sektorima. Cilj foruma je unapređenje saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Turske, u pogledu vanjskotrgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.