open-navfaktor-logo
search
Nalaze se u Kairu
Država Katar osigurala avion za prijevoz bh. državljana evakuiranih iz Gaze
Nakon što je dala značajan doprinos njihovoj evakuaciji iz Pojasa Gaze, Država Katar osigurala je avion za prijevoz bosanskohercegovačkih državljana u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je iz Ambasade Države Katar u Sarajevu.
17.11.2023. u 14:45
get url
text

Prema posljednjim informacijama, državljani Bosne i Hercegovine koji su uspjeli preći granični prijelaz Rafah trenutno se nalaze u glavnom egipatskom gradu, Kairu. U Bosnu i Hercegovinu stižu u subotu ili nedjelju. Tačan termin još uvijek nije poznat.

Evakuacija nositelja stranih državljanstava dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama u evakuaciji osoba koje žele napustiti Gazu.

U ove aktivnosti bio je uključen i ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah kojemu je zbog toga 15. novembra riječi zahvalnosti uputila i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini, isitču iz ambasade.

Kao izraz dubokog poštovanja prema građanima i državi Bosni i Hercegovini, ali i 30. godišnjici bilateralnih odnosa Katara i Bosne i Hercegovine, ambasador Al-Attiyah će učestvovati u dočeku bosanskohercegovačkih građana na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U međuvremenu, katarski ambasador u Republici Egipat, Nj. E. Tariq Ali Al Ansari poželio je dobrodošlicu bosanskohercegovačkim državljanima kojima je Država Katar omogućila dolazak na sigurno odredište u Egiptu, prenosi se na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova te zaljevske zemlje.

Zvanična Doha, pored spomenutih troškova putovanja prema Bosni i Hercegovini, snosit će i troškove smještaja bh. državljana u Kairu. Također, Ambasada Države Katar im je osigurala prigodne poklone dobrodošlice. Državljani Bosne i Hercegovine izrazili su zahvalnost Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.  

Podsjetimo, iz Gaze je evakuirano 36 od 42 osobe iz Bosne i Hercegovine čija je evakuacija do sada odobrena. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH uspjeli su stupiti u kontakt sa šest bosanskohercegovačkih državljana koji se nisu pojavili prvi put i u toku su pripreme i za njihov izlazak iz Pojasa Gaze. Nastoji se u međuvremenu osigurati odobrenje za evakuaciju i za ostale bosanskohercegovačke državljane koji to traže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.