open-navfaktor-logo
search
Reagiranja
Društvo novinara BiH: Svako sebi daje za pravo da određuje novinarima šta smiju raditi, a šta ne
Kako se ovakvi napadi na novinare ne bi dešavali, u Društvu novinara BiH rješenje vide u dobroj međusobnoj komunikaciji i boljem međusobnom povezivanju novinara
16.01.2020. u 14:29
get url
text

I Društvo novinara Bosne i Hercegovine osudilo je verbalne prijetnje i pokušaj onemogućavanja Muhidina Živojevića, fotoreportera portala Faktor.ba, da fotografira dolazak zastupnika na današnje zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo (KS).

- Protiv smo bilo kakvog ograničavanja slobode pristupa novinarima, kada su pitanju izvješavanja sa javnih događaja, posebno onih koji pobuđuju veliku pažnju, kakav je jutros bio ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Pregledali smo snimak napada na fotoreportera Živojevića, i po onome što smo vidjeli, nismo uočili da se radi o službenoj osobi Vlade Kantona Sarajevo. Očigledno se radi o osobi koja je sebi dala za pravo da diriguje - ko od novinara šta smije da radi. Kada se javlja atmosfera linča novinara, koja ovdje traje godinama, i kada za to nema nikakvih sankcija, bez obzira o kome se radi, naša je procjena da ćemo ovakvih dešavanja imati svakodnevno. Ovo je nažalost, samo jedan u nizu događaja kakvih smo imali prethodnih godina, da svako sebi daje za pravo da određuje novinarima šta smije uraditi, a šta ne - istakli su u Društvu novinara BiH.

Kako se ovakvi napadi na novinare ne bi dešavali, u Društvu novinara BiH rješenje vide u dobroj međusobnoj komunikaciji i boljem međusobnom povezivanju novinara, te da se, kako navode, svaki ovakav napad na novinare doživljava kao napad na bilo koga od onih koji čestito i pošteno rade svoj posao.

- U ovakvim situacijama ne bismo se trebali dijeliti prema nekim našim, i sklonostima naših redakcija, kakvu ko ima uređivačku politiku te da shvatimo da je svako od nas, kada je na zadatku, prije svega, novinar - kazali su iz Društva novinara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.