open-navfaktor-logo
search
Sud u Beogradu
Druga presuda za zločin u Štrpcima: 35 godina zatvora za četvericu pripadnika paravojne jedinice "Osvetnici"
Viši sud u Beogradu osudio je četvero bivših vojnika srpskih snaga za sudjelovanje u otmici 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima tokom rata u Bosni i Heregovini u februaru 1993. godine.
08.02.2023. u 11:58
get url
text

VEZANI TEKST - Sedmerici pripadnika Vojske RS-a 91 godina zatvora za zločin u Štrpcima

Četvoro vojnika iz ratnog perioda osuđeno je na ukupno 35 godina zatvora pred Višim sudom u Beogradu u utorak zbog učešća u otmici 20 nesrpskih putnika iz voza na stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini 1993. godine. Svi zarobljeni putnici su naknadno ubijeni.

Sud je osudio Gojka Lukića, Duška Vasiljevića i Jovana Lipovca na po deset godina zatvora, te Draganu Đekić na pet godina.

Zarobljenici, uglavnom Bošnjaci, oteti su iz voza u Štrpcima i odvedeni u školu u Prelovu, gdje su fizički napadnuti.

Potom su odvedeni u spaljenu kuću u selu Musići, gdje su i pogubljeni.

Četvoro optuženih osuđeno je za učešće u prebijanju zarobljenika u Prelovu i njihovo odvođenje u kuću u Musićima.

U optužnici se navodi da su Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Dragana Đekić bili pripadnici paravojne jedinice "Osvetnici" pod vodstvom Milana Lukića, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred Tribunalom u Hagu tokom 2012. godine za ratne zločine u Višegradu, ali ne i za ubistva u Štrpcima.

Lipovac, koji je takođe optužen u ovom predmetu, bio je vojnik Vojske Republike Srpske (VRS) u vrijeme počinjenja zločina.

Sutkinja Snežana Nikolić Garotić kazala je da je njihova krivica utvrđena putem iskaza svjedoka, iako je Odbrana pokušavala osporiti njihove tvrdnje.

- Tokom postupka, optuženi i Odbrana pokušali su diskreditovati neke svjedoke, od kojih je jedan bio dva puta podvrgnut medicinskom vještačenju - rekla je ona.

Garotić je aludirala na Mitrašina Glišića, ključnog svjedoka tužilaštva, čije je svjedočenje inkriminiralo optužene.

Suđenje je odgađano zbog navoda o Glišićevom psihičkom zdravlju i njegovoj sposobnosti svjedočenja, sve dok medicinski vještaci nisu odobrili njegovo pojavljivanje pred Sudom.

Glišić, bivši pomoćni kuhar u školi u Prelovu, gdje su zarobljeni putnici bili zatvoreni prije ubistava, svjedočio je da je znao sve optužene i da ih je vidio kako učestvuju u prebijanju žrtava.

Tokom suđenja mnogi svjedoci Odbrane takođe su pokušali prikazati ratnog zločinca Milana Lukića, vođu "Osvetnika", kao jedinog odgovornog za zločin u Štrpcima. Lukića je Tužilaštvo BiH optužilo za zločin u Štrpcima tokom 2019. godine.

Sutkinja je navela da je, prilikom donošenja odluke o kaznama, Sud imao u vidu da optuženi nisu počinili druge zločine prije ili nakon zločina u Štrpcima, da su u slaboj finansijskoj situaciji, te da je Lipovac lošeg zdravlja, a da je Đekićeva bila maloljetna u vrijeme počinjenja zločina.

Brat Duška Vasiljevića, Ljubiša, prvobitno je bio optužen skupa sa ostalima, ali je preminuo u julu 2021.

VEZANI TEKST - Slučaj "Štrpci": Tužilaštvo BiH se žalilo na oslobađajuću presudu Dragičeviću i na male kazne za ostalih sedam optuženih

Na presudu postoji mogućnost žalbe.

Marina Kljajić, koja predstavlja porodice žrtava, kazala je da je iznenađena i razočarana niskim kaznama.

- Očekivali smo osuđujuću presudu, ali ovako nizak nivo kazni je sraman za državu Srbiju i za sudstvo - navodi Kljajićeva.

Ona naglašava da su osobe osuđene za isti zločin u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori dobile mnogo strožije kazne.

Još desetorica vojnika iz ratnog perioda iz reda srpskih snaga već je osuđeno u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za sudjelovanje u zločinu u Štrpcima.

Državni sud BiH osudio je bivšeg komandanta Interventne čete Višegradske brigade VTS-a Bobana Inđića na 15 godina zatvora u januaru ove godine.

U oktobru 2022. Sud BiH je takođe proglasio sedam bivših pripadnika Druge podrinjske brigade VRS-a krivim za učešće u otmicama i ubistvima. Sudija u tom sudskom procesu je kazao da je Milan Lukić učestvovao u egzekuciji 18 zarobljenih civila.

Paravojni dobrovoljac iz Srbije Mićo Jovičić osuđen je na pet godina zatvora od strane Suda BiH nakon postizanja sporazuma o priznanju krivice 2016. godine.

Još jedan paravojni dobrovoljac, Nebojša Ranisavljević, osuđen je na 15 godina zatvora za zločin u Štrpcima od strane suda u Crnoj Gori.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.