open-navfaktor-logo
search
Nove poplave
Dramatično u dijelovima BiH: U Tesliću se izlila rijeka Brezna, stanovnike Čelića i Lopara čeka besana noć
Obilna kiša koja je u Bosni i Hercegovini počela padati još sinoć stvorila je velike probleme u pojedinim dijelovima države. Mještani su zabrinuti.
30.05.2023. u 21:27
get url
text

VEZANI TEKST - Jako nevrijeme pogodilo Tuzlu, poplavljene glavne saobraćajnice

Agencija za vodno područje rijeke Save je ranije danas upozorila na moguće bujične poplave u slivovima Krivaje, Spreče, Usore, Tinje, Une i Sane. Odnosno, na području općina u Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu.

Uslijed jake kiše najviše su ugrožena područja srednje, sjeverne i sjevernoistočne Bosne.

Jaka kiša prouzrokovala haos na području Teslića i Čelića. 

Na tom području izlila se rijeka Brezna, vodostaj raste, automobili za sada mogu da voze, ali je saobraćaj otežan.

Mještani su zabrinuti. 

Kiša neprestano pada, a prema izvještajima sa terena pred stanovnicima Općine Čelić, pogotovo u naseljima Brnjik, Ratkovići, Lukavica, te u mjesnoj zajednici Koraj koja se nalazi u Općini Lopare, na području bh.entiteta RS, je besana noć. 

Štete će se tek zbrajati, a posljednja poplava je uništila usjeve i voće po kojem je taj majevički kraj prepoznatljiv te su štete tom prilikom procijenjene na više stotina hiljada maraka. 

Prošlogodišnje štete u Općini Čelić su bile višemilionske. 

I u drugim područjima Tuzlanskog kantona jak pljusak je pričinio probleme. U Tuzli kanalizaciona mreža nije mogla prihvatiti ogroman priliv oborinskih voda pa je došlo do kolapsa saobraćaja na nekoliko dionica puta. 

Na sreću, prema preliminarnim izvještajima, nije bilo plavljenja stambenih objekata dok će za područje Općine Čelić preciznije informacije biti dostupne ujutro. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.