open-navfaktor-logo
search
Krizni štab KS
Dr. Oglečevac: Treći dan zaredom više oporavljenih od novozaraženih
Na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS iznio je dr. Bilal Oglečevac, specijalista interne medicine i vođa Covid-tima u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš." 
18.11.2020. u 10:34
get url
text

Iz kriznog štaba su objasnili da je u KS treći dan zaredom više oporavljenih od novozaraženih.

Prema njegovim riječima, u posljednja 24 sata u KS je 299 novozaraženih osoba.

- Od toga 181 osoba ili 61,3 posto su odranije u samoizolaciji, pripadaju porodičnom klasteru ili su imali raniji kontakt sa Covid-zaraženim. Izliječena je 521 osoba, a imali smo pet smrtnih ishoda - kazao je dr. Oglečevac. 

Dodao je kako se na bolničkom liječenju trenutno nalazi 378 pacijenata, od čega je 286 hospitalizirano na klinikama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i izolatoriju Podhrastovi, od kojih se sedam pacijenata nalazi na respiratoru, dok su 92 pacijenata smještena u Općoj bolnici. 

Dr. Oglečevac prenio je iskustva iz Opće bolnice, te naveo kako je u ovoj ustanovu na raspolaganje stavljeno 30 posto kapaciteta za liječenje Covid-pacijenata. 

- Ti kapaciteti su popunjeni 90 i više posto, dnevno imamo hospitaliziranih oko 90 pacijenata. Imamo veliku fluktuaciju pacijanata, primamo nove, one u fazi oporavka otpuštamo na kućno liječenje. To od nas zahtijeva ogroman napr. Na granici smo svojih kapaciteta, i ljudskih, ali i materijalnih. Zasad sve funkcionira. I uz napore nas, kao ustanove, i uz pomoć Vlade KS, Kriznog štaba i ostalih institucija, način funkcioniranja sve je bolji i bolji svakim danom. Već stičemo neka iskustva ii mislim da ćemo biti u stanju još više pomoći - istakao je dr. Oglečevac. 

Dodao je kako su na raspolaganje izolatorija stavljena 204 kreveta, te da je angažiran velikim broj medicinskog osoblja. 

- Najviše je medicinskih sestara i tehničara koji rade u dežurstvima, tako da imamo veliki broj angažiranog osoblja, koji uz ostale kapacitete bolnice koji rade, daju svoj maksimum. Covid je tu i postoji. Kod nas su hospitalizirani pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom, vrlo malo je onih sa blažom. Pretežno je to srednja dob, ljudi koji ranije nisu bili bolesni, a sada imaju obostrane upale pluća i potrebna im je terapija. Apelujem na ljude budu maksimalno oprezni, da se obavezno pridržavaju svih mjera Kriznog štaba jer ova bolest postoji i tu je među nama - naglasio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.