open-navfaktor-logo
search
Skrivene namjere
Dok se "Trojka" i Dodik valjaju u političkom blatu, lukavi Čović prodaje priču naivcima
Niko na političkoj sceni Bosne i Hercegovine nije tako dosljedan u plasiranju floskula, praznih i lažnih obećanja, forsiranja neumeteljenog optimizma iza kojih stoje opasne namjere kao što je to Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice.  
08.10.2023. u 09:36
get url
text

VEZANI TEKST - Sattler sa Čovićem, Krišto i Brkićem o reformskim procesima i putu ka članstvu BiH u EU

I niko nije tako lukav, prepreden kao produžena ruka Zagreba. U danima kada se politički partneri u državnoj vlasti, znači "Trojka" (Socijaldemokratska partija, Narod i pravda i Naša stranka) i Savez nezavisnih socijaldemokrata i njegovi prateći sateliti valjaju u političkom blatu uz sve češću razmjenu udaraca ispod pojasa, Čović kao dio te koalicije se ponaša nezainteresovano.

Za razliku od svog dugogodišnjeg najbližeg političkog partnera Milorada Dodika, koji igra otvorenih karata i namjera, a one su konstantno slabljenje i negiranje države BiH u iščekivanju da se jednog dana u Bijeloj kući neko probudi i kaže, u skladu sa nadaleko poznatim američkim pragmatizmom, podjela je rješenje, Čović je opasan glumac. 

Praktično, isto misli kao i Dodik kada je u pitanju uklanjanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, čime bi nestala posljednja prepreka rušiteljima države da ozakone svoj projekat, Izbornom zakonu, Centralnoj izbornoj komisiji, državnoj imovini... 

Istovremeno, osluškuje reakcije stranaca, čeka upute svog zagrebačkog šefa, hrvatskog premijera i čelnika tamošnjeg HDZ-a Andreja Plenkovića, ali ipak stiže održati standard u javnim nastupima u kojima mnogo govori, a skoro ništa ne kaže. U posljednjem medijskom istupu, gostujući na BHRT-u Čović je bio u slatkorječivom standardu i dao je (ne)očekivan komentar o tome kome pripada državna imovina.

VEZANI TEKST - Čović o sastanku s partnerima u Mostaru: Na dnevnom redu Izborni zakon, moguće da dio bude usvojen danas

- Državna imovina trebala bi ostati državna. Ona jeste državna. Mi jednostavno ne prihvatamo strukturu države, one dejtonske - kazao je Čović.

Onda je ponudio naprednu verziju Dodikovog poimanja raspolaganjem državnom imovinom.

- Pa zar neka općina u Sarajevu nije država? Pa zar Sarajevo, Mostar nisu država? I ako je nešto danas u vlasništvu Grada Mostara, zar to nije državno vlasništvo? Ne znam kako bih ga drugačije definisao, isto mislim kao i ono entitetsko, kao i ono na nivou BiH - kazao je Čović i poslao još jednu priču naivcima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.