open-navfaktor-logo
search
Poslodavci čekaju
Dok javnost strepi, Vlada FBiH i EPBiH pregovaraju hoće li poskupjeti struja, za koliko i kome
Od augusta kada je nova uprava Elektoprivrede Bosne i Hercegovine na čelu s v.d. direktora Sanelom Buljubašićem preuzela ovu javnu kompaniju u više navrata je s njene adrese poslana poruka o teškoj finansijskoj situaciji, gubicima u poslovanju...
12.11.2023. u 20:05
get url
text

VEZANI TEKST - Smailbegović najavljuje potres: EPBiH priprema teren za poskupljenje struje, privredi je ranije povećano za 44 posto

Javnost, a naročito poslovni sektor, ovo je shvatio kao pripremanje terena za povećanje cijena električne energije, čime bi pokrili (naj)veći dio dubioze. Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH kazali su kako je u prethodne dvije godine struja privredi poskupjela za 40-tak posto i da nema objektivnog razloga da se to desi i treći put zaredom.

Upozorili su da će, ukoliko se to ipak desi, povećanje cijena imati negativne posljedice za bh. ekonomiju. Propast će dio kompanija, porast će cijene proizvoda, past će standard radnika, a na kraju će građani platiti ceh, poručili su krajem oktobra iz Udruženja. Oni su tražili sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i resornog ministra u vezi spekulacija o poskupljenju, ali do njega još nije došlo.

Kako Faktor nezvanično saznaje, posljednjih dana vode se intenzivni razgovori Vlade FBiH i resornog ministarstva s predstavnicima EPBiH. Prema ovom izvoru, EPBiH insistira na povećanju cijena za privredu i to ponovo za dvadesetak posto.

Navodno, Vlada FBiH još nije donijela odluku kada je u pitanju privreda, tako da još ne mogu doći pred poslodavce. S druge strane, Vlada FBiH je navodno zasad protiv povećanja cijena električne energije domaćinstvima, odnosno malim potrošačima.

Pokušali smo saznati zvaničan stav Vlade FBiH i EPBiH, ali se ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić nije javljao na naše pozive, baš kao i v.d. direktora EPBiH Buljubašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.