open-navfaktor-logo
search
Priča završena 2004.
Dodik se džabe trudio: Crna Gora ne želi učestvovati u izgradnji HE Buk Bijela
Čelnik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik džabe je nedavno išao u Podgoricu, barem kada je u pitanju njegovo lobiranje za eventualno učešće Crne Gore u izgradnji Hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drina.
07.03.2024. u 09:55
get url
text
Kako pišu Vijesti.me, za Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore pitanje izgradnje hidroelektrane Buk Bijela je završeno još 2004. godine skupštinskom Deklaracijom o zaštiti rijeke Tare, ali i izvještajem UNESCO-a iz 2005. godine čime je stavljena tačka na ideje o gradnji hidroelektrana na ovom području koje bi mogle utjecati na "suzu Evrope".
- U strateškim dokumentima Crne Gore taj dio se ne tretira u energetskom smislu, kao ni u biznis planovima Elektroprivrede CG. Ministarstvo energetike i rudarstva se neće baviti hipotetičkim situacijama, već relevantnim pokazateljima i dokumentima i važećom legislativom Crne Gore koja zabranjuje gradnju na tom prostoru. Što se tiče procjena utjecaja na životnu sredinu, tu je nadležno ministarstvo u čijem resoru je ekologija - navedeno je u odgovoru ovog ministarstva.
Dodik je prošle sedmice, na sastanku sa predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem, uputio poziv Crnoj Gori da se uključi u projekat izgradnje HE Buk Bijela na Drini kod Foče i da ga više ne blokira.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.