open-navfaktor-logo
search
Treći put predsjednik RS-a
Dodik ponovo govorio o vraćanju nadležnosti i odvajanju RS-a: Schmidta nazvao spodobom, a Britance satrapima
Novoizabrani predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je danas u govoru pred zastupnicima Narodne skupštine RS-a da će nastaviti sa vraćanjem nadležnosti, a govorio je i o "odvajanju RS-a". On je prethodno u NSRS-u položio zakletvu nakon što je treći put izabran za predsjednika entiteta RS.
15.11.2022. u 16:46
get url
text

Podvukao je da je za razgovore sa onima koji ih prihvataju kao partnere, a ne klimoglavce i podanike.

- Nosim ponos jer je većinski narod ovdje izabrao mene pored 30 kandidata u atmosferi demokratskog okruženja, slobodnih i fer izbora. Ponosan sam na građane koji su glasali za Milorada Dodika – rekao je Dodik.

Dodao je da su neke politike koje će provoditi biti politike kontiuniteta, ali i da će se morati prepakovati neki prioriteti i da se brzo reaguje na izazove. Dodik je kazao da i da je spreman na saradnju sa druga dva potpredsjednika u RS-u, ali i drugim iz političkog života, bez obzira da li su "drugi i drugačiji".

- RS mora da priđe svakom čovjeku – kazao je.

Rekao je i da će RS velike politike definisati kroz člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i druge predstavnike.

- Neće nam biti lako, neriješena pitanja na nivou BiH, odlazak BiH izvan ustavnih okvira je neprihvatljivo. Ako ćete poštovati Ustav, ako nećete, mi ne pristajemo na tu BiH. To ćemo imati priliku da pokažemo za ove četiri godine. Ustav BiH je za nas dovoljan okvir da u njemu slobodno živimo i radimo. Samo u BiH imamo intervencionizam koji nije u interesu nikoga, nego jedne otuđene grupe ljude koja kontroliše međunarodni faktor – rekao je Dodik.

Nastavit će sa vraćanjem nadležnosti

Ponovio je ranije stavove da je Christian Schmidt "lažni visoki predstavnik".

- Njegove odluke i zakone treba odbaciti. Ja kažem ovdje pred narodom, skupštinom i javnošću – ukoliko se bilo ko usudi da bilo kakvom intervencijom putem lažnog ili stvarnog visokog predstavnika zadre u imovinsko-pravne odnose RS-a ili bilo šta što je suštinski važno za nas, bez debate ili bez našeg stava prema tome, napisao je odluku koju ću ja ovdje predložiti o odvajanju RS-a. Znam šta govorim... Kao, ne smijemo od Amerikanaca, Evropljana, pustite tu priču – rekao je Dodik, što je naišlo na aplauz zastupnika.

Podvukao je da će nastaviti sa vraćanjem nadležnosti.

- Naravno da nismo stali sa agencijom za lijekove i svim onim što smo ranije najavljivali sve ćemo to da radimo – rekao je Dodik.

Dodik je kazao da narod od njega očekuje i hoće vraćanje nadležnosti.

- Pozivamo BiH da sjednemo i nakon 30 godina od rata vidimo šta je održivo. RS nije protiv toga da priča o prenesenim nadležnostima, ali one sigurno ne mogu ostati ovakve – rekao je Dodik i podvukao da ne mogu da ostanu Sud i Tužilaštvo BiH na način kako je to nametnuo visoki predstavnik.

Istakao je da se neće napraviti nijedna avanturistička odluka.

- RS ima svoj narod, teritoriju, međuentitetsku liniju, svoju vlast... Ima svoju Srbiju i svoju Rusiju. Ima svoje partnere u Mađarskoj, Kini, Grčkoj. Ima svoje susjede kao što su Hrvatska i Crna Gora sa kojima želimo razgovarati jednako kao sa FBiH. To je naše okruženje u kojem ćemo se kretati. Razgovarati sa zvaničnim institucijama, a ne raznim spodobama poput Schmidta koji hoda i priča "ja sam visoki predstavnik". On nije ništa – rekao je Dodik.

Schmidt će sutra stajati iza zgrade

Rekao je i kako je Schmidt navodno "odbijen da dođe sutra na inauguraciju u Predsjedništvo BiH".

- Pa je nađeno rješenje da bude dio porodične pratnje dva ostala člana Predsjedništva, pa ni to nije prihvaćeno i vjerovatno će stajati iza zgrade. Zamislite kakav je to autoritet – rekao je Dodik.

Za sebe je kazao da je "čovjek mira", ali i dodao kako RS nije bez mogućnosti da se brani.

- Ne treba nikome da padne na pamet da otvara ovdje neke sukobe. Nećemo dozvoliti da nam uzmete ono što imamo, hoćemo da nam vratite Ustav, a ako ne vratite, ne trebate nam – podvukao je Dodik.

Govorio je i o sankcijama SAD-a, te rekao da se osjeća slobodnije od kada ih je dobio.

- Zaklinjem se da nikada neću razgovarati sa britanskim satrapima koji ovdje hodaju i pokušavaju da sruše sve što je srpski nacionalni interes – rekao je Dodik.

Najavio je i brojne "rigorozne zakone", među kojima je i zakonsko rješenje protiv širenja lažnih vijesti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.