open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SNSD-a
Dodik: O'Brien politički sahranio "Trojku", objavit ću stenogram iz Laktaša, ovo im je zadnji dogovor...
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon sjednice Glavnog odbora te stranke, danas se ponovo osvrnuo na jučerašnji istup Jamesa O'Briena, pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju, te kazao da je s tim što je uradio politički sahranio "Trojku". 
03.02.2024. u 15:02
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik

VEZANI TEKST - Blinkenov pomoćnik O'Brien: Čović blokira Južnu interkonekciju želeći svoju političku i finansijsku korist

Dodik je rekao da je O'Brien "došao ovdje da napravi dodatni nered, a nered se ogleda u činjenici da je, znajući da se vode debate o raznim pitanjima u BiH, on došao i izrekao svoj defnitivan stav".

- Mislim da je ovim što je jučer uradio politički sahranio "Trojku", dajući joj značaj u politici, a zanemaruju činjenice da od svega toga ništa neće biti provedeno, i da nema stranku u BiH da može da odlučuje. Ono što je uradio je tipično miješanje u unutrašnje stvari druge zemlje, zabranjeno poveljom UN-a - dodao je Dodik.

Ponovio je stav da O'Brien "sebe predstavlja kao umnog čovjeka koji je radio na Dejtonskom sporazumu, što nije, on je bio obični potrčko koji je hvatao bilješke".

- Sve što je (jučer) rekao u funkciji je onog što smo čuli zadnjih deset godina od muslimanske strane, odnosi se na priču o kontinuitetu koji BiH nema, jer da ima ne bi bila formirana ovakva BiH. Kontinuitet znači da je ostala BiH prije rata, a nije ostala. Ima kontinuitet samo u međunarodno-pravnom smislu - tvrdi Dodik.

Rekao je da će nastaviti da rade sa partnerima ("Trojka" i HDZ) "ako hoće i ako nisu ogrezli u oduševljenje jer im se pojavio jedan patron".

- Pokušat ću ih ubijediti da je najviše upereno protiv "Trojke". Imate sada napad na SDA u FBiH. SDA će se konsolidovati, a ovi će se uljuljuškati, ionako ništa nisu uradili. Nama je samo ovo motiv da snažnije iskažemo političko opredjeljenje, a ono jeste slovo Dejtonskog sporazuma bez tumačenja O'Briena i bez Christiana Schmidta - kazao je Dodik.

VEZANI TEKST - "Trojka" o posjetama međunarodnih zvaničnika: Jasna poruka da je dogovor domaćih aktera poželjan, ali ucjene neprihvatljive

Ponovo je rekao da je na svaku odluku koju bi donio visoki predstavnik u BiH od strane RS-a biti reakcija da donsemo odluku koja će to pobiti, navodeći nametanje izmjena Izbornog zakona i pitanje državne imovine.

Na pitanje novinara o saopćenju "Trojke" u kojem su podržali O'Briena i govorili i o NATO-u, Dodik je odgovorio da "ako 'Trojka' može donijeti odluku o NATO-u, neka ide, pa neka ide FBiH u NATO, RS neće".

- Ne znam kako misle. Kakvo je ovo zamlaćivanje. Evo neka rade što hoće. Ovo je najgore što im se moglo desiti i krahirat će na idućim izorima ako nastave. Umjesto da su rekli da stoje iza dogovora koji imamo (nedavno postignutog u Laktašima među strankama vladajuće koalicije na nivou BiH), primoravaju me da objavim javni stenogram šta je ko rekao. Neću, nisam još odlučio to uraditi, ali ću uraditi. Ne mogu podnijeti više tu licemjernu i lažljivu politiku. Ne možete pričati jedno, izaći i onda pričati drugo. Ne možete kad god neki seronja stranac dođe da se odmah njemu povinujete kao da je došao sveti Ilija. Morate imati svoj stav, uvažavati druge, eto nek s O'Brienom naprave sve. Ovo je zadnji dogovor koji su imali. Hoćete ili nećete - upozorio je Dodik.

Dodao je da se iza O'Briana mogu "poredati svi iz Sarajeva, neće dobiti šta im je obećao, sad neće dobiti ništa od onog što s amerikancima rade". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.