open-navfaktor-logo
search
Novi uvjeti
Dodik: Neprovođenje odluka Ustavnog suda u RS-u je ono čemu težimo, mi možemo ići i dalje
Prekid izvršenja odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske sutrašnjom odlukom Parlamenta RS-a je nešto za šta se zalažem i čemu težim, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za RTRS.
26.06.2023. u 16:07
get url
text

VEZANI TEKST - Šta stoji u predloženom zakonu i kako RS namjerava "zaštititi" one koji ignorišu odluke Ustavnog suda BiH

– To može da traje mjesec, godinu, a može i trajno. Ukoliko pokušaju da učine nešto nakon toga, mi ćemo slijedom tih stvari ići dalje – naveo je Dodik.

Naveo je da Republika Srpska ima i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

– Iz njega izbacuju trojicu sudija Ustavnog suda koji su stranci. Republika Srpska bira trojicu, FBiH još šest. Imat će ukupno devet. Zakon će propisati da kvorum mora da podrazumijevaju učešće svih. U odluci mora da bude jedan glas Srbina, Hrvata i Bošnjaka kako bi ona bila validna – kazao je Dodik, komentarišući posljednje odluke Ustavnog suda, ali i najavu NSRS-a koja će raspravljati o prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u.

Dodik je poručio da ako ne bude toga, preglasavanjem sve gubi bilo kakav smisao.

– Da li je potrebno da nas preglasavaju muslimani i stranci, ili sutra muslimani i Hrvati. Mi ne želimo da budemo dio te priče – rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.