open-navfaktor-logo
search
Sutra NSRS
Šta stoji u predloženom zakonu i kako RS namjerava "zaštititi" one koji ignorišu odluke Ustavnog suda BiH
Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a sutra će se naći Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a u kojem stoje četiri člana od kojih je u prvom kategorično navedeno "odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske".
26.06.2023. u 13:50
get url
text

U članu 2. stav 1 je navedeno: "Odluke iz člana 1. ovog zakona neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS-a dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH", a u stavu 2: "Do donošenja zakona iz stava 1. ovog člana, privremeno se stavljaju van snage odredbe zakona kojim se propisuje objavljivanje zakona i drugih propisa Republike Srpske, u dijelu koji se odnosi na propise i druge akte koje donosi Ustavni sud BiH".

Također, zakonski se pokušava regulisati i amnestiranje od krivične odgovornosti onih koji se ogluše o odluke Ustavnog suda BiH, pa se u članu 3. navodi: "Lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju se od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske".

U posljednjem, članu 4. stoji: "Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS-a".

Predlagači ovog zakona su predsjednik RS-a, zastupnici i Vlada RS-a, a obrazlažući razloge za njegovo donošenje, podsjećaju da je Ustavni sud BiH 19. juna 2023. godine održao vanrednu plenarnu sjednicu, na kojoj je usvojio Odluku o izmjeni Pravila tog suda, na osnovu koje je omogućeno zakazivanje i održavanje sjednica, kao i donošenje odluka bez sudija izabranih od Narodne skupštine RS.

- Na ovaj način pravilima je regulisao pitanja koja bi trebalo da se utvrđuju isključivo zakonom. S tim u vezi, pristupilo se donošenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u cilju zaštite Ustavom zagarantovanih prava RS-a, kao i zaštite RS-a od odluka koje će se eventualno donositi bez sudija imenovanih iz RS-a – stoji u obrazloženju spornog prijedloga zakona.

Кada su u pitanju razlozi za donošenje zakona po hitnom postupku, predlagači navode da se posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH prouzrokuju štetne posljedice za rad organa i organizacija RS-a, urušavaju njene ustavne nadležnosti…

Obrazlažući razloge za stupanje na snagu ovog zakona narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS-a", predlagači navode da se predloženim zakonom štiti ustavni poredak i pravni sistem RS-a, što predstavlja "naročito opravdan razlog za stupanje ovog zakona na snagu prije osmog dana od dana objavljivanja, a u skladu sa članom 109. stav 1. Ustava RS-a".

Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

(FOTO: NSRS/materijali)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.