open-navfaktor-logo
search
Skandalozno
Dodik nastavlja negirati haške presude: Opsada je notorna laž, Srbi iz Sarajeva su najveće žrtve građanskog rata
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavlja sa negiranjem haški presuda i počinjenih zločina. Ovoga puta riječ je o opsadi Sarajeva.  
16.06.2023. u 09:55
get url
text

VEZANI TEKST - Ko je raselio 150.000 sarajevskih Srba: Prelazite u RS, nemojte ostajati u "Alijinoj državi"!

Kazao je da je "Sarajevsko-romanijska regija kolijevka Republike Srpske, a slavni Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske simbol hrabrosti i patriotizma". 

Komandant tog "slavnog Sarajevsko-romanijskog korpusa", valja podsjetiti Dodika, Stanislav Galić u Hagu je osuđen na doživotnu robiju za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, dok je njegov nasljednik na toj poziciji Dragomir Milošević osuđen na 29 godina zatvora. 

- Žalbeno vijeće Međunarodnog suda osudilo je Stanislava Galića, bivšeg komandanta Vojske bosanskih Srba, na kaznu doživotnog zatvora zbog njegove uloge u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja civila u Sarajevu u periodu od septembra 1992. do augusta 1994. Ovo je prvi put da je Žalbeno vijeće Međunarodnog suda izreklo maksimalnu kaznu. U zaključcima koje je Žalbeno vijeće potvrdilo, Pretresno vijeće je konstatovalo da su dokazi pokazali van razumne sumnje da su sarajevski civili zaista bili meta hotimičnog napada snaga SRK. Civili su napadani na sahranama, u kolima hitne pomoći, tramvajima, autobusima ili na biciklima. Napadani su dok su dok su obrađivali bašte, kupovali na tržnici ili čistili gradske ulice. Djeca su bila meta napada dok su se igrala ili šetala ulicama. Napadi su uglavnom vršeni danju. Nisu bili odgovor ni na kakve vojne prijetnje. Napadači su u većini slučajeva mogli jasno vidjeti da su se njihove žrtve bavile svakodnevnim civilnim aktivnostima - navodi se u presudi Galiću. 

U presudi Miloševiću stoji da je osuđen za ubistva, nehumana djela, terorisanje.

- Milošević je vodio kampanju snajperskoj djelovanja i granatiranja grada Sarajeva s prvenstvenim ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom grada. Vodio je kampanju artiljerijskog i minobacačkog granatiranja, a korištene su i modifikovane avionske bombe, protiv civilnih podruĉja Sarajevo i civilnog stanovništva. Napadi su bili namjerni, neselektivni, i/ili
prekomjerni i nesrazmjerni predviđenoj konkretnoj i direktnoj vojnoj koristi, te je kao njihova posljedica ubijeno ili ranjeno više od hiljadu civila - stoji u haškoj presudi. 

Povodom obilježavanja "Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije", Dodik je izjavio Srni da su u srcima srpskog naroda i danas veoma žive slike izbjegličkih kolona sarajevskih Srba koji sa zavežljajima, po vejavici i hladnoći napuštaju svoje domove, noseći sa sobom i svoje mrtve.

- Te jezive scene nisu zabilježene nigdje u svijetu. Ta strašna sudbina zadesila je naš srpski narod, sarajevske Srbe koji su najveće žrtve proteklog građanskog rata u BiH. Јedni su napustili Sarajevo odmah na početku rata 1992. godine u strahu za svoje živote, ostavljajući sve što su sticali decenijama, ostavljajući svoje korijene, drugi su izlazi iz Sarajeva kako i kad su mogli, a posljednji masovni egzodus Srba iz Sarajeva dogodio se nakon Dejtona - podsjetio je Dodik.

VEZANI TEKST - Ovo su najvažniji zaključci iz presuda za zločine tokom opsade Sarajeva

Danas, rekao je Dodik, Sarajevo je grad bez Srba, jer ih je ostalo tek toliko da se kaže da su na nivou statističke greške.

- Grad u kojem je živjelo skoro 160.000 Srba, danas je potpuno etnički očišćen. Sve što su znameniti sarajevski Srbi gradili i stvarali u tom gradu više ne postoji, a njihove zasluge ne priznaju se ni pukim nazivom ulica. I to su promijenili. Sve to dovoljno govori koliko je političko Sarajevo ogrezlo u mržnji i otporu prema svemu što nije muslimansko. Za njih je istina samo ona iz njihovog ugla posmatranja, koju žele da svima serviraju. Dokle ide njihova politička provokacija prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, govori i to da su na table na ulazu u taj grad smrti za srpski narod napisali da je bio 1.425 dana pod opsadom, što je notorna laž. Tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti je bilo opkoljeno, već je bilo etnički podijeljen grad - istakao je Dodik.

Protjerani Srbi iz Sarajeva, rekao je Dodik, našli su svoje utočište u RS-u, koja je njihova istinska domovina, dok su neki od njih svoj novi dom sagradili u Srbiji ili su rasuti širom svijeta.

Zaboravio je Dodik navesti najbitniji detalj, a to je da je osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik pozivao sarajevske Srbe da se isele, da krenu u nepoznato, a u ovom projektu "humanog raseljavanja" učestvovali su i osuđeni zločinci Radovan Karadžić i Biljana Plavšić, koja je u Hagu priznala krivnju. 

Bilo je tu i prijetnji sarajevskim Srbima da moraju napustiti svoje domove, prepadali su ih Alijinim bojovnicima, da će svi biti ubijeni, mučeni...a oni koji su odlučili ostati nazivani su izdajnicima.

VEZANI TEKST - Lazović Dodiku: Milošević je rekao Silajdžiću "vi ste zaslužili Sarajevo, a oni su ga uništavali"

Krajišnik je ( o čemu postoje i stenogrami) na sjednicama Narodne skupštine RS bio najglasniji u zagovaranju da se oko 150 hiljada Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovaca i Grbavice mora početi iseljavati od 17. februara 1996. godine.

- Ostali su u "Alijinoj državi". Napuštajte i prelazite u Republiku Srpsku. Ako je moja kuća u Zabrđu pripala Federaciji, šta ćete vi tu - bile su njegove instrukcije Srbima sa ovih područja.

I za kraj, Dodika treba podsjetiti da je Slobodan Milošević tokom pregovora u Dejtonu rekao Harisu Silajdžiću: 

- Vi zaslužujete Sarajevo, jer ste ga branili i odbrani. 

Miro Lazović, član bh. delegacije u mirovnim pregovorima u Dejtonu u jednom od razgovora za Faktor govorio je o tom detalju. 

- Sarajevo, prije agresije, jeste bio grad u kojem je živjelo oko 157.000 građana srpske nacionalnosti i to jeste bio poslije Beograda grad u kojem su građani srpske nacionalnosti živjeli u najvećem broju. Zašto ih danas nema, krivca neka traži u velikosrpskoj politici i režimu Slobodana Miloševića koji je pokrenuo ratove na prostoru bivše Jugoslavije. Neka Dodik pita Momčila Krajišnika, koji danas živi na Palama, gdje su sarajevski Srbi koje je on nakon okončanja rata svojom politikom i zastrašivanjem iz grada istjerao - rekao je Lazović poručujući da Dodik konačno mora shvatiti da krivci nisu ni Bošnjaci ni svi oni koji su branili ovaj grad, koji je bio u opsadi 1.425 dana.

- Kada se u Dejtonu 1995. godine razgovaralo o Sarajevu, tada je Milošević rekao Harisu Silajdžiću: "Vi zaslužujete Sarajevo jer ste ga branili i odbranili", a o svojim pristalicama sa Pala (Krajišnik, Karadžić), govorio je pogrdnim riječima. Rekao je Silajdžiću "oni su ga držali u opsadi, oni su ga uništavali i oni ga upravo zbog toga ne zaslužuju" - kazao je Lazović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.