open-navfaktor-logo
search
Zvanično najavljeno
Dodik bio protiv, sad mu dobra vijest: Da li će i kada biti otvorena kancelarija Ambasade Rusije u Banjoj Luci
Vlada Rusije prihvatila je prijedlog Ministarstva vanjskih poslova za otvaranje kancelarije Ruske ambasade u Republici Srpskoj. Prihvaćen je prijedlog Ministarstva vanjskih poslova Rusije da se u Banjoj Luci uspostavi kancelarija Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.
27.05.2022. u 14:01
get url
text

Ovu informaciju jučer je objavila RIA. 

VEZANI TEKST - Shizofrena Dodikova politika: Kako će u NSRS-u objasniti da je ured Ambasade Rusije u Banjoj Luci štetan po RS

Ovu informaciju potvrdio je danas i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uz komentar da je to "dobra vijest" te da mu je drago da "pored britanskog i američkog konzulata sada postoji i ruski". 

Dodik je, podsjetimo, na sjednici Predsjedništva BiH održanoj 18. oktobra prošle godine bio protiv otvaranja kancelarije Ruske ambasade i uložio je veto, dok su za glasali Šefik Džaferović i Željko Komšiću. 

Zbog toga što je ovu, i još devet odluka Predsjedništva BiH tada proglasio štetnim za Srbe, na sjednici Narodne skupštine RS-a, održanoj 27. oktobra zastupnici su se morali izjašnjavati. 

Zastupnici su glasali protiv, odnosno da ni jedna od tih odluka nije štetna po vitalni nacionalni interes, te su sve odluke Predsjedništva BiH sa 22. sjednice održane 19. oktobra stupile su na snagu. 

S obzirom na novonastalu geopolitičku situaciju uzrokovanu ruskom agresijom na Ukrajinu, te činjenicu da je Predsjedništvo BiH glasalo za ovu odluku u oktobru prošle godine, upitno je da li će i kada će kancelarija Ruske ambasade biti otvorena u Banjoj Luci. 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.