open-navfaktor-logo
search
Deficitarna zanimanja
Djeca žele na zanat, imaju stipendiju od 130 KM: "U budućnosti sebe vidim kao dobrog i pozudanog keramičara"
U razredu koji pohađaju keramičari u Građevinsko-geodetskoj školi Tuzla su 24 učenika. To je jedno od deficitarnih zanimanja za koja učenici pokazuju veliki interes te će u narednih devet mjesci imati i stipendiju koja iznosi 130 KM mjesečno. S druge strane, uprkos stipendiji, niko se nije odlučio da se školuje za tesara, armirača, molera, rukovaoca građevinskih pretovarnih mašina, poslastičara i rukovaoca rudarske mehanizacije površinskog kopa.
17.11.2023. u 15:07
get url
text
Zein Jusufović
Zein Jusufović

- Za zanimanje kremičara sam se odlučio jer je vrlo traženo u našoj zemlji, a u budućnosti sebe vidim kao dobrog i pouzdanog keramičara. Nakon završtetka škole se vidim u Bosni i Hercegovini, jer posla ima. Novac od stipendije ću iskoristiti na kupovinu školskog pribora i alata za praksu - kaže Zein Jusufović, koji se školuje za keramičara-teracera u Građevinsko-geodetskoj školi Tuzla.

Ugovori o stipendiranju danas su potpisani za 51 učenika. Njihova stipendija ukupno iznosi 1.170 KM za šta će iz budžeta Tuzlanskog kantona biti izdvojeno oko 60.000 KM. Učenici su se prijavili za zanimanja zidar, keramičar, vodinstaleter, kuhar i tapetar.

Za zanimanje keramičara odlučio se i Ermin Joldić iz Tuzle. On kaže da svojim ocjenama i školskim uspjehom želi da opravda stipendiju koju je dobio.

- Nakon završetka škole želim otići van BiH, jer mislim da su tamo bolje plaće i bolji uvjeti za život - kaže Ermin Joldić.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović kaže da je jedan od strateških ciljeva jačanje stručnog obrazovanja, odnosno veći upis učenika na zanate.

Ermin Joldić

- Radimo na propisu, zajedno s međunarodnim partnerima, da osiguramo plaćenu praksu za učenike drugog i trećeg razreda koji rade van škole. Pri kraju smo s tim propisom i imamo konsenzus s poslodavcima, koji su zainteresirani da zaživi taj program. Već ranije smo osigurali zdravstveno i penziono osiguranje za učenike koji idu na praksu van škole. Sa stipendijama koje dodjeljujemo za prve razrede, trebali bi imati kvalitetno zaokružen sistem stručnog obrazovanja - kaže Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.