open-navfaktor-logo
search
Glavna rasprava u martu
Disciplinski postupak: Sutkinja Suda BiH od preživjele žrtve genocida tražila da upotrijebi termin zločin!?
Disciplinski postupak protiv Dragice Miletić, sutkinje Suda Bosne i Hercegovine koja se tužbom Ureda disciplinskog tužioca (UDT) tereti za "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije", počet će krajem marta, dogovoreno je na pripremnom ročištu pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
15.02.2022. u 14:51
get url
text

Sutkinja Dragica Miletić se tužbom, koju je pročitala disciplinska tužiteljica Alma Hasanović, tereti da je na ročištu održanom u Upravnom odjeljenju 3. marta 2020. – nakon što je tužitelj Mehdin Jakubović, u predmetu u kojem je postupala, izjavio za zapisnik: "Ja sam preživio genocid" – rekla: "Hoćemo li upotrijebiti termin genocid?"

U tužbi se još navodi da je pomoćnica državnog pravobranioca rekla kako postoje presude Međunarodnog krivičnog suda kojima je utvrđen genocid, a sutkinja Miletić je, između ostalog, rekla da je njoj "kao sudiji sve to poznato, da poštuje žrtve i da je samo pitala da li se može upotrijebiti neki drugi izraz".

- Tužena je morala biti svjesna kodeksa sudijske etike. Insistirala je na promjeni termina genocid u riječ zločin - kazala je disciplinska tužiteljica Hasanović.

Bojan Blitvić, punomoćnik tužene, rekao je da ona ostaje kod odgovora na tužbu i da smatra kako ne postoji prekršaj koji joj je stavljen na teret.

Disciplinska komisija je prihvatila predložene dokaze Ureda, među kojima su zapisnik s ročišta, izjave svjedoka i odgovor na tužbu sutkinje Miletić, kao i punomoćnika, koji je predložio, između ostalog, rješenja Suda BiH i izjavljenu reviziju tužitelja u predmetu zbog kojeg se vodi ovaj postupak.

- Revizija se odbacuje kao nedopuštena, nije bilo navoda koji se tuženoj stavljaju na teret disciplinskom tužbom - kazao je Blitvić.

Glavna rasprava na kojoj će se provesti materijalni dokazi zakazana je za 21. mart, objavio je Birn. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.